zalm en spinazie quicheZalm en spinazie quiche

Een quiche oftewel een hartige taart is wat mij betreft het perfecte brunch/lunchgerecht. Het is simpel, snel klaar, ideaal als je last minute gasten hebt en verschrikkelijk lekker. Je kunt het qua inhoud zo gek maken als je maar wilt, maar vandaag heb ik het recept voor een zalm en spinazie quiche voor je. 

Normaal gesproken gebruik je ongezoete zanddeeg voor je quiche, maar ik gebruik voor dit recept kant-en-klare bladerdeeg. Dat is iets krokanter en gewoon eenvoudiger dan eerst zelf je zanddeeg maken. De bladerdeeg korst heb ik eerst een half uur blind gebakken, voordat ik de vulling er in deed. Wanneer je dat niet doet dan wordt de bodem nooit krokant en houd je een zompige quiche over.

Wikipedia verteld trouwens dat de quiche uit Lotharingen komt en dat het woord “quiche” afgeleid is van het Duitse woord “Kuchen”. Geinig feitje.

Laten we onze zalm en spinazie quiche gaan maken

Voor de zalm en spinazie quiche heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 pakje bladerdeeg
  • 1 fijngesneden ui
  • 200 gram verse spinazie
  • zout en peper
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 200 gram plakjes gerookte zalm
  • 3 eieren
  • 100 gram crème fraiche
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • 4 cherrytomaatje (doormidden gesneden)

Verder nodig:

  • taartvorm van 24 cm
  • pakje droge bonen naar keuze voor het blind bakken
  • bakpapier

zalm en spinazie quicheVerwarm de oven allereerst voor op 200°C en vet je taartvorm in met een dun laagje boter of olie.zalm en spinazie quicheBeleg de taartvorm met bladerdeeg. Het bladerdeeg mag over de randen hangen, dat geeft het straks die huisgemaakte look. Beleg de taartvorm zo dat je niets meer van de bodem ziet en prik gaatjes in het bladerdeeg.zalm en spinazie quicheLeg een flink stuk bakpapier over het bladerdeeg en giet er een zak droge bonen naar keuze in. Het gewicht van de bonen voorkomt dat het bladerdeeg teveel gaat rijzen. Zet de taartvorm in de oven en bak het zo’n 30 minuten blind.zalm en spinazie quicheMaak ondertussen de vulling. Fruit een fijngehakt uitje in een eetlepel olie in een koekenpan tot ze glazig zijn. zalm en spinazie quicheVoeg de helft van de verse spinazie toe en bak het rustig tot de spinazie gesloken is. Voeg dan de tweede helft toe en laat dat ook slinken. Nu kun je het vuur uitdraaien en aan de slag gaan met het ei-mengsel.

Daarvoor doe je drie eieren in een grote mengkom met de crème fraiche, geraspte kaas, zout en peper naar smaak en dille. Klop dit met een garde tot alle ingrediënten met elkaar gemengd zijn.

zalm en spinazie quicheAls het bladerdeeg genoeg gebakken is verlaag je de temperatuur van de oven naar 150°C. 

Leg eerst plakjes zalm op de bodem en leg daar de spinazie op.zalm en spinazie quicheGiet het kaas-eimengsel erover en leg de tomatenhelften hierboven op. Bak de zal en spinazie quiche vervolgens een uur af.zalm en spinazie quicheEt voila! Votre zalm en spinazie quiche est près!

Maak dit een dag van te voren en neem het de volgende dag mee naar je werk. Even kort opwarmen in de oven of magnetron en klaar is je heerlijke lunch. Ook lekker met een grote rucolasalade on the side. Yum!

Heb jij nog lekkere quiche recepten die je wil delen? Laat het dan achter in de reacties!

Ik wens je veel bakplezier!

Sarra

Zalm en Spinazie Quiche
Hartig en knapperig. Een super lekkere quiche voor bij de brunch of de lunch.
Printen
Ingrediënten
  1. Voor de zalm en spinazie quiche
  2. 1 pakje bladerdeeg
  3. 1 fijngesneden ui
  4. 200 gram verse spinazie
  5. zout en peper
  6. 1 eetlepel zonnebloemolie
  7. 200 gram plakjes gerookte zalm
  8. 3 eieren
  9. 100 gram crème fraiche
  10. 100 gram geraspte oude kaas
  11. 1 theelepel gedroogde dille
  12. 4 cherrytomaatje (doormidden gesneden)
  13. Verder nodig
  14. taartvorm van 24 cm
  15. pakje droge bonen naar keuze voor het blind bakken
  16. bakpapier
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet je taartvorm in met een dun laagje boter of olie.
  2. Beleg de taartvorm met bladerdeeg en zorg dat je niets meer van de taartbodem ziet.
  3. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
  4. Leg een flink stuk bakpapier over het bladerdeeg en giet er een zak droge bonen naar keuze in.
  5. Zet de taartvorm in de oven en bak het zo’n 30 minuten blind.
  6. Fruit ondertussen een fijngehakt uitje in een eetlepel olie in een koekenpan tot het glazig is.
  7. Voeg de helft van de verse spinazie toe en bak het rustig tot het gesloken is. Voeg dan de tweede helft toe en laat dat ook slinken. Nu kun je het vuur uitdraaien en aan de slag gaan met het ei-mengsel.
  8. Doe drie eieren in een grote mengkom met de crème fraiche, geraspte kaas, zout en peper naar smaak en dille.
  9. Klop dit met een garde tot alle ingrediënten met elkaar gemengd zijn.
  10. Als het bladerdeeg is gebakken, verlaag dan de temperatuur van de oven naar 150°C.
  11. Leg eerst plakjes zalm op de bladerdeegbodem en leg daar vervolgens de spinazie op.
  12. Overgiet dit met het kaas-eimengsel en leg de tomatenhelften hierboven op.
  13. Bak dit vervolgens een uur af.
  14. Laat het 10 minuten afkoelen en serveer het lauwwarm.
  15. Eet smakelijk!
It's a Piece of Cake http://itsapieceofcake.nl/

5 Comments on Zalm en Spinazie Quiche

  1. Avatar
    B. penders
    27 april, 2017 at 14:53 (3 jaar ago)

    Heerlijk deze zalm spinazie taart! Deze ga ik zeker vaker maken 🙂

    Beantwoorden
  2. Avatar
    Ron Groen
    18 februari, 2015 at 16:41 (5 jaar ago)

    Is dit recept voor 2 of 4 personen?

    Beantwoorden
    • Sarra Wijnmaalen
      Sarra Wijnmaalen
      19 februari, 2015 at 18:26 (5 jaar ago)

      Dag Ron,

      Je haalt 8 “taart” puntjes uit dit recept. Mocht je deze quiche als lunch of diner gaan eten dan haal je er wel 4 flinke porties uit. Ik zou er alleen nog wel iets van een salade bij serveren.

      Beantwoorden
  3. Avatar
    Anna
    17 januari, 2015 at 15:38 (5 jaar ago)

    Gister dit recept gemaakt. Ontzettend lekker van zitten eten samen met een lief vriendinnetje. Heb er wel wat knoflook, pompoen en courgette aan toegevoegd.

    Aanrader

    Beantwoorden
    • Sarra Wijnmaalen
      Sarra Wijnmaalen
      18 januari, 2015 at 18:40 (5 jaar ago)

      Klinkt goed zeg, pompoen en courgette erbij! Dan zal de quiche waarschijnlijk ook wat meer vullen en hij is iets gezonder. Bedankt voor je reactie 🙂

      Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *