vegan bounty taartVegan Bounty Taart

Met deze gevaarlijk lekkere vegan bounty taart, met tropische twist, maak je elke chocoholic blij. Hij is gebaseerd op de Bounty chocolade reep, maar dan met luchtige chocoladecake, een kokosvulling en een chocolade/kokosganache. En nog volledig diervriendelijk ook!

Beetje scheikunde

<sciencemode on> Normaal gesproken zorgen onder andere eieren voor de luchtigheid in cake. In deze vegan bounty taart kun je uiteraard geen eieren gebruiken. Dus moeten we wat creatiever worden. De luchtigheid in deze taart wordt veroorzaakt door een chemische reactie die ontstaat wanneer je azijn met bakpoeder en baksoda mengt. Je moet voor de gein eens een theelepel bakpoeder/soda met een eetlepel azijn mengen. Je zult zien dat het direct zal gaan schuimen. Dit noem je een zuur-base reactie. Wanneer je deze ingrediënten samen in je cakebeslag verwerkt zal het in combinatie met de warmte van de oven gaan rijzen en heb je een luchtige cake. En maak je geen zorgen, het is allemaal veilig te eten!<end sciencemode>.

Nu aan de bak!

Dat was wel even genoeg theorie voor nu, we gaan lekker aan de slag! Voor de vegan bounty taart heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor de chocolade cake:

  • 450 gram tarwebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda (ook wel zuiveringszout of bicarbonate of soda genoemd. o.a. Verkrijgbaar bij de drogist) 
  • 40 gram cacaopoeder
  • 250 gram rietsuiker
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 350 ml plantaardige melk (soya, amandel of rijst)
  • 20 ml rode wijnazijn

Voor de kokosvulling:

  • 1 blikje kokosmelk dat een nacht in de koelkast heeft gestaan (zonder toevoegingen, alleen water en kokos)
  • 40 gram geraspte kokos
  • 1 tl vanille extract 
  • 2 el poedersuiker

Voor de ganache:

  • 200 ml kokosmelk
  • 200 gram pure chocolade (minstens 70% cacao)

Zo maak je hetvegan bounty taart - droge ingrediëntenVerwarm de oven voor op 170°C en vet een springvorm van 24 cm in met olie. Leg op de bodem een stuk bakpapier.

Voeg in een mengkom eerst alle droge ingrediënten bij elkaar, dus bloem, bakpoeder en-soda, cacaopoeder, suiker en roer het met een garde goed door.vegan bounty taart - natte ingrediëntenDoe in een andere kom de natte ingrediënten: melk, azijn, en olie bij elkaar en roer het even goed door.

Vervolgens meng je de natte en droge ingrediënten met elkaar. Je moet hierbij snel handelen, in verband met de chemische reactie tussen het azijn en de bakpoeders. Het is een vrij dik beslag, dus dat gaat het handigst met een siliconen spatel. Je moet alleen even je spierballen aan het werk zetten!vegan bounty taart - beslagVerdeel het beslag in de springvorm en probeer de bovenkant met een lepel gelijkmatig te krijgen. Zet de cake 50 a 60 minuten in de oven. De cake is gaar als het een beetje terugveert als je er op drukt.

Maak,terwijl de cake in de oven staat, de ganache door kokosmelk samen met chocolade in een pannetje te smelten en goed door elkaar te mengen. Laat het vervolgens helemaal afkoelen en iets indikken.vegan bounty taart - cakevegan bounty taart - cake IINa ongeveer 55 minuten zag het er bij mij zo uit. Goed gerezen toch? Laat de cake volledig afkoelen.

Maak, terwijl de taart afkoelt, de kokosvulling. Daar hebben we een leuk trucje voor. Bij de ingrediënten stond specifiek vermeld dat de kokos vrij moet zijn van toevoegingen. We willen namelijk dat het water en het witte van de kokosmelk gaat schiften. Zet daarvoor het blik een nacht in de koelkast. De volgende dag open je het blik voorzichtig en scheid je het water van het witte, dat nu lekker dik is. Je hebt nu kokos slagroom.

Roer de geraspte kokos, vanille en poedersuiker zachtjes door de kokos slagroom en zet het even weg.vegan bounty taart - cocosvullingSnijd de afgekoelde cake doormidden en smeer de onderste helft in met de kokos slagroom. Plaats vervolgens de bovenste helft weer terug.vegan bounty taart - taartSmeer nu de gehele taart in met de inmiddels dikker geworden ganache. Dit gaat het makkelijkst met een kleine spatel. Laat de ganache een paar uur uitharden en dan is dit de vegan bounty taart!vegan bounty taart - eindresultaat IIIk heb hieronder ook nog even de printbare versie van het recept voor je. Ik hoop dat je deze taart een keer gaat maken. Je zult zien dat je echt niet altijd dierlijke ingrediënten nodig hebt om iets lekkers te kunnen bakken.

Veel bakplezier,

Sarra

Vegan Bounty Taart
Een heerlijke diervriendelijke taart met tropische twist.
Printen
Voor de chocolade cake
  1. 450 gram tarwebloem
  2. 1 tl bakpoeder
  3. 1 tl baksoda (ook wel zuiveringszout of bicarbonate of soda genoemd. o.a. Verkrijgbaar bij de drogist)
  4. 40 gram cacaopoeder
  5. 250 gram rietsuiker
  6. 125 ml zonnebloemolie
  7. 350 ml plantaardige melk (soya, amandel of rijst)
  8. 20 ml rode wijnazijn
Voor de kokosvulling
  1. 1 blikje kokosmelk dat een nacht in de koelkast heeft gestaan (zonder toevoegingen, alleen water en kokos)
  2. 40 gram geraspte kokos
  3. 1 tl vanille extract
  4. 2 el poedersuiker
Voor de ganache
  1. 200 ml kokosmelk
  2. 200 gram pure chocolade (minstens 70% cacao)
Verder nodig
  1. Springvorm van 24 cm
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 170°C en vet een springvorm van 24 cm in met olie. Leg op de bodem een stuk bakpapier.
  2. Voeg in een mengkom eerst alle droge ingrediënten bij elkaar, dus bloem, bakpoeder en-soda, cacaopoeder, suiker en roer het met een garde goed door.
  3. Doe in een andere kom de natte ingrediënten: melk, azijn, en olie bij elkaar en roer het even goed door.
  4. Vervolgens meng je de natte en droge ingrediënten met elkaar. Je moet hierbij snel handelen, in verband met de chemische reactie tussen het azijn en de bakpoeders.
  5. Verdeel het beslag in de springvorm en probeer de bovenkant met een lepel gelijkmatig te krijgen. Ze de cake 50 a 60 minuten in de oven. De cake is gaar als het een beetje terugveert als je er op drukt. Laat het volledig afkoelen.
  6. Maak, terwijl de cake bakt, de ganache door kokosmelk samen met chocolade in een pannetje te smelten. Laat het vervolgens helemaal afkoelen en iets indikken.
  7. Maak, terwijl cake afkoelt, de kokosvulling. Roer de geraspte kokos, vanille en poedersuiker zachtjes door de kokos slagroom en zet het even weg.
  8. Snijd de afgekoelde cake doormidden en smeer de onderste helft in met de kokosroom. Plaats vervolgens de bovenste helft weer terug.
  9. Smeer nu de gehele taart in met de inmiddels dikker geworden ganache. Dit gaat het makkelijkst met een kleine spatel.
  10. En dan is je taart klaar! Je kunt de vegan bounty taart het beste een aantal uur laten staan. Dan hard de ganache mooi uit en is de taart goed snijbaar.
It's a Piece of Cake http://itsapieceofcake.nl/

 

 

 

3 Comments on Vegan Bounty Taart

  1. Avatar
    B.
    2 augustus, 2016 at 16:28 (3 jaar ago)

    Als ik de cake maak wordt het best wel hoog. Net zoals op jouw foto stijgt het en scheurt het. Die van mij wordt nog wat hoger en breekt nog meer. Op zich niet heel erg want het smaakt nog steeds lekker maar van mij mag ie wel wat minder stijgen zodat het wat ronder of platter is. Wat doe ik verkeerd?

    Beantwoorden
    • Sarra
      Sarra
      10 augustus, 2016 at 20:54 (3 jaar ago)

      Hoi B.

      Lastig te zeggen, het scheuren vind ik nooit zo’n probleem omdat je het toch wel maskeert met ganache. Maar het snelle stijgen kan meerdere oorzaken hebben:
      1. Teveel baksoda en azijn, waardoor de reactie net iets te heftig is;
      2. De oven is te warm;

      Probeer beide aan te passen en kijk of het dan beter wordt.

      Beantwoorden
  2. Avatar
    Mijke
    21 september, 2014 at 18:25 (5 jaar ago)

    Deze Vegan Bounty Taart is de favoriet van Joep (3 jaar).
    Als hij een activiteit mag verzinnen als ‘beloning’ roept hij altijd chocolade taart bakken!!!!
    Sarra bedankt voor dit heerlijk recept. …. en alles gaat op omdat het hele gezin mee smult.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *