Amerikaanse measuring cups en spoons omrekenen
Wie weleens gebruik maakt van Amerikaanse of Engelse recepten zal het waarschijnlijk wel zijn opgevallen dat zij hele andere gewichtseenheden aanhouden dan wij in Nederland. Je zult vaker de cups en ounces, of spoons en teaspoons tegenkomen in Amerikaanse recepten. Op zich een heel handig systeem, maar als je geen measuring cups of measuring spoons in huis hebt wordt het natuurlijk lastig om het recept goed te kunnen maken. Nu zijn er een hoop kookwinkels die van die handige measuring cups en spoons verkopen, zoals deze maatlepels en maatpannetjes van Dille en Kamille. Die heb ik zelf ook en daar staat al heel handig op vermeld wat de inhoud in ml is. En als je heel vaak Amrikaanse recepten gebruikt dan raad ik je aan deze aan te schaffen. Maar ik kan me ook voorstellen dat je keukenlade al overvol is en dat je geen zin hebt om er meer spullen bij te proppen.
Daarom leek het me handig om een overzicht te maken van waarin de cups automatisch voor je zijn omgerekend naar ml en grammen.
Van cup naar ml is trouwens heel simpel om te rekenen. Maar van cup naar gram ligt het iets ingewikkelder. Eén cup bloem heeft een ander gewicht dan één cup suiker. En één cup suiker heeft weer een ander gewicht dan één cup poedersuiker. Daarom heb ik alleen de meest voorkomende bakingrediënten met cup- en spoonconversie voor je op een rijtje gezet.
Van Cup naar ml en van Spoon naar ml
Spoons naar ml
- 1/8 ts of 1/8 teaspoon = 0,5 ml = 0,05 cl
- 1/4 ts of 1/4 teaspoon = 1,25 ml = 0,125 cl
- 1/2 ts of 1/2 teaspoon = 2,5 ml = 0,25 cl
- 1 ts of 1 teaspoon = 5 ml = 0,5 cl
- 1 tbsp of 1 tablespoon = 15 ml = 1,5 cl
Cup naar ml
- 1/4 cup = 59 ml = 5,9 cl
- 1/3 cup = 78 ml = 7,8 cl
- 1/2 cup = 118 ml = 11,8 cl
- 1 cup = 236 ml = 23,6 cl
Van Cup naar Gram
Boter
- 1 Cup = 226 gram
- 1/2 Cup = 113 gram
- 1/3 Cup = 75 gram
- 1/4 Cup = 56,5 gram
- 1 tbsp = 15 gram
- 1 stick = 113 gram
Tarwebloem, Zelfrijzend Bakmeel en Poedersuiker
- 1 Cup = 125 gram
- 1/2 Cup = 62,5 gram
- 1/3 Cup = 42,5 gram
- 1/4 Cup = 31 gram
Kristalsuiker en Basterdsuiker
- 1 Cup = 200 gram
- 1/2 Cup = 100 gram
- 1/3 Cup = 67 gram
- 1/4 Cup = 50 gram
Cacaopoeder
- 1 Cup = 115 gram
- 1/2 Cup = 57,5 gram
- 1/3 Cup = 38 gram
- 1/4 Cup = 29 gram
Havermout
- 1 Cup = 90 gram
- 1/2 Cup = 45 gram
- 1/3 Cup = 30 gram
- 1/4 Cup = 22,5 gram
Honing
- 1 Cup = 350 gram
- 1/2 Cup = 175 gram
- 1/3 Cup = 117 gram
- 1/4 Cup = 87,5 gram
Bakpoeder
- 1 tablespoon = 12 gram
- 1 teaspoon = 4 gram
- 1/2 teaspoon = 2 gram
- 1/4 teaspoon = 1 gram
- 1/8 teaspoon = 0,5 gram
Dan zijn er nog pounds, ounces en fluid ounces
Tot slot wordt er ook nog wel eens gebruik gemaakt van eenheden pounds, ounces en fluid ounces. Die zijn omgerekend, op 1 decimaal:
- 1 pound = 453,6 gram
- 1 ounce = 28,3 gram
- 1 fluid ounce = 29,6 ml
Ik hoop dat je zo genoeg informatie hebt om aan de slag te kunnen met je Amerikaanse of Engelse recepten. Mocht er een ingrediënt ontbreken waarvan toch wel graag wilt weten wat het gewicht in grammen is, laat het dan achter in de reacties.
Liefs,