update patisserie opleiding

Weer even een update

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een update plaatste van m’n patisserie opleiding. Hoog tijd dus voor de nieuwste ontwikkelingen. Gisteren ben ik helaas niet geweest, omdat ik me toch nog niet helemaal beter voelde. Dus vandaag een update van de lessen daarvoor en de dingen die ik tot nu toe geleerd heb.

Module Chocolade

Ik had je in mijn laatste update laten zien dat we bonbons hebben leren maken. Tijdens de les daarop hebben we een soort van sculptuur gemaakt. Het was de bedoeling dat we van een feestmasker een heel ander fantasiehoofd maakten.

Les 4

update patisserie opleidingIk koos voor deze knappe jongen en vulde ‘m twee keer met getempereerde pure chocolade voor een stevige basis. Het leek me wel leuk om daar een Ewok van te maken. Althans, van proberen te maken. Op de laatste foto kun je, als je een beetje fantasie hebt, een heel klein beetje het hoofd van een Ewok zien.
patisserie opleidingEn dit is ┬┤m uiteindelijk geworden. De gelijkenissen zijn treffend vind je niet? Het is een beetje een Pinterest fail, haha. Hoe dan ook, het was m’n eerste keer en hij was erg lekker.

De laatste les van deze module heb ik niet kunnen volgen omdat ik ziek was, dus daar heb ik helaas geen foto’s van. Tijdens deze les heeft iedereen een wat grotere sculptuur moeten maken. Deze les haal ik thuis nog een keer in.

Module decoreren met Royal Icing

Inmiddels heb ik ook de module decoreren met royal icing afgerond. Royal icing is een type glazuur dat bestaat uit eiwit en suikerpoeder. Dit was een hele leuke module, waarbij we leerden dat je niet alleen met fondant of marsepein een mooie taart kunt maken.

Les 1

patisserie opleidingDe eerste les van deze module was niet heel spannend, maar wel leerzaam. We kregen een vrij lange demonstratie te zien. Tijdens de demonstratie leerden we hoe je royal icing maakt, welke dikte je voor welke techniek gebruikt, we kregen spuittechnieken te zien en er werd gedemonstreerd welke resultaten de verschillende spuitmonden geven.

Les 2

patisserie updateVoor deze les moesten we allemaal een kleurplaat meenemen. We leerden namelijk de colorflow techniek met royal icing. Hierbij verdun je de icing met een vloeistof (dit kan citroensap, water of drank zijn). Deze verdunde royal icing kun je vervolgens een kleurtje geven en gebruiken om lijnen in te vloeien.

Het resultaat zie je hierboven. Dit is trouwens een hele leuke techniek om koekjes mee te decoreren.

Les 3

patisserie opleidingEn toen mochten we de week daarna een piepschuim dummie bekleden met royal icing, zodat we een beetje gevoel kregen hoe het is om hier een taart mee te decoreren. We mochten alle spuitmondjes en technieken gebruiken. Niets was te gek. Zoals je kunt zien was mijn motto die dag “Why be subtle?” haha. Een lekker felgekleurde taart vol tierelantijnen. Met de overgebleven royal icing en een ijshoorntje heb ik uiteindelijk nog een kerstboom gemaakt.

Les 4

patisserie opleidingDit was een superleuke les! In plaats van de icing te verdunnen, leerden we nu de royal icing juist heel dik te maken door extra suikerpoeder aan het mengsel toe voegen. Met dikke royal icing kun je namelijk hele leuke 3D figuren spuiten. Het was rond sinterklaas dat ik het leerde, vandaar de sintjes en pietjes op de taart. We leerden die dag ook voor het eerst hoe je een taart bekleed met fondant. Het was niet de eerste keer dat ik het gedaan had, maar het was toch heel prettig om de juiste techniek goed uitgelegd te krijgen.

Module fondant

En dan ben ik nu aanbeland bij de module fondant. Waarvan ik de les van gisteren dus gemist heb. Heel jammer, omdat we zouden leren hoe je bloemen maakt van fondant. Een les die ik eigenlijk niet had willen missen, maar ik voelde me helaas nog niet fit genoeg.

Les 1

patisserie opleidingDit heb ik al wel tijdens de eerste les geleerd, 3D vormen maken van fondant. Wederom moesten we vanaf een kleurplaat een soort kunstwerkje in elkaar puzzelen. Ik vond het resultaat heel schattig.

Inmiddels al veel geleerd

Zoals je kunt zien heb ik de afgelopen weken al heel veel geleerd. Wat ik nu ook weet is dat decoreren nog niet mijn sterkste kant is. Ik vind het best moeilijk om hetgeen dat ik in mijn hoofd heb ook daadwerkelijk uit te voeren. Maar oefening baart kunst en het blijft nog steeds een hele leuke opleiding.

Ik hoop dat je het leuk vond om m’n vorderingen te zien en wens je nog een fijne dag toe!

Liefs,

Sarra

2 Comments on Update Patisserie Opleiding

 1. Avatar
  marie louise
  25 januari, 2014 at 16:45 (6 jaar ago)

  heb je leuk gemaakt de taart ziet er super uit gr uit eindhoven

  Beantwoorden
  • Sarra Wijnmaalen
   Sarra Wijnmaalen
   17 juli, 2014 at 18:17 (5 jaar ago)

   Dank je wel Marie Louise! ­čśÇ

   Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *