stoofperen

Hollandse stoofperen

Dit seizoen zijn de stoofperen weer overal verkrijgbaar. Je ziet vooral de Gieser Wildeman peren in de schappen van de supermarkt liggen, deze worden in Nederland geteeld. Rauw zijn de peren helaas niet heel lekker, ze zijn veel te hard en hebben vrij weinig smaak, maar juist omdat ze zo hard zijn en niet uit elkaar vallen tijdens het koken, zijn ze uitermate geschikt voor het maken stoofperen. Veel mensen eten het als “groente” bij het avondeten. Ik vind dat iets minder en vind ze vooral superlekker als dessert.

Stoofperen, maak ze vooral zelf

Toevallig hadden we vorig weekend al een flinke zak stoofperen gehaald en had ik dit weekend eindelijk tijd en zin om ze te maken. Stoofperen zijn helemaal niet moeilijk om te bereiden en volgens mij maakt ook iedereen ze weer anders. De één gebruikt rode wijn, de ander bessensap of water.

Ik heb bij dit recept een beetje geëxperimenteerd met wat smaken, zo heb ik de traditionele kaneelstokjes en kruidnagels gebruikt, maar heb ik er ook wat gember en sinaasappelschillen aan de siroop toegevoegd om het geheel een iets warmere, winterse smaak te geven. Ik geef je mijn recept.

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen;
  • 1 fles port (750 ml)
  • 200 gram suiker;
  • 2 kaneelstokjes;
  • 5 kruidnagels;
  • 2 cm gember (geschild);
  • 3 sinaasappelschillen van ongeveer 4 cm lang;
  • sap van een halve sinaasappel;
  • 2 eetlepels maïzena

Bereidingswijze

  • Je doet eerst de gehele inhoud van de fles port in een middelgrote pan en voegt hier de kaneelstokjes, kruidnagels, gember, sinaasappelschillen en het sap aan toe.
  • Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen, zodat alle smaken lekker in de port trekken;
  • Schil ondertussen de peertjes, dit gaat het makkelijkst en het snelst met een dunschiller. Laat de steeltjes aan de peren zitten en snijd de bodem recht af, zodat je ze later nog rechtop neer kunt zetten;
  • Zet de stoofperen rechtop in de pan en laat ze nu ongeveer drie uur op laag vuur koken. Kijk af en toe nog wel of het goed gaat en bedruip de peertjes met het port-kruidenmengsel als je ziet dat ze hier en daar nog wat wit zijn.
  • Na drie uur zijn je stoofperen lekker zacht en helemaal rood gekleurd, haal ze nu uit een pan en zet ze rechtop in een ruime schaal;
  • Laat het sap nog even op het vuur, want hier ga je siroop van maken. Dit doe je door twee eetlepels maïzena in vier eetlepels water op te lossen;
  • Vervolgens giet je dit papje bij het sap en laat je het net zo lang door pruttelen tot de siroop de gewenste dikte heeft bereikt;
  • Giet de siroop met kruiden en al over de peertjes en laat ze een nacht in de koelkast staan. Dan kunnen de smaken nog verder in de peren trekken;
  • Et voila, lekkere, zoete sticky stoofperen die klaar zijn om gegeten te worden!

stoofperen in de pan

rode stoofperen

stoofperen

Ik wens je veel plezier met het maken en natuurlijk het eten van de stoofpeertjes!

Liefs,

Sarra

Printbaar recept voor Zoete Stoofperen

Recept: Stoofperen in kruidige port siroop
Heerlijk zoete stoofperen, maak ze vooral zelf! In dit recept voor stoofperen heb ik de traditionele kaneelstokjes en kruidnagels gebruikt, maar ik heb ook wat gember en sinaasappelschillen aan de siroop toegevoegd om het geheel een iets warmere, winterse smaak te geven.
Printen
Ingrediënten
  1. 1 kg stoofperen;
  2. 1 fles port (750 ml)
  3. 200 gram suiker;
  4. 2 kaneelstokjes;
  5. 5 kruidnagels;
  6. 2 cm gember (geschild);
  7. 3 sinaasappelschillen van ongeveer 4 cm lang;
  8. sap van een halve sinaasappel;
  9. 2 eetlepels maïzena
Bereidingswijze
  1. Je doet eerst de gehele inhoud van de fles port in een middelgrote pan en voegt hier de kaneelstokjes, kruidnagels, gember, sinaasappelschillen en het sap aan toe.
  2. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen, zodat alle smaken lekker in de port trekken;
  3. Schil ondertussen de peertjes, dit gaat het makkelijkst en het snelst met een dunschiller. Laat de steeltjes aan de peren zitten en snijd de bodem recht af, zodat je ze later nog rechtop neer kunt zetten;
  4. Zet de stoofperen rechtop in de pan en laat ze nu ongeveer drie uur op laag vuur koken. Kijk af en toe nog wel of het goed gaat en bedruip de peertjes met het port-kruidenmengsel als je ziet dat ze hier en daar nog wat wit zijn.
  5. Na drie uur zijn je stoofperen lekker zacht en helemaal rood gekleurd, haal ze nu uit een pan en zet ze rechtop in een ruime schaal;
  6. Laat het sap nog even op het vuur, want hier ga je siroop van maken. Dit doe je door twee eetlepels maïzena in vier eetlepels water op te lossen;
  7. Vervolgens giet je dit papje bij het sap en laat je het net zo lang door pruttelen tot de siroop de gewenste dikte heeft bereikt;
  8. Giet de siroop met kruiden en al over de peertjes en laat ze een nacht in de koelkast staan. Dan kunnen de smaken nog verder in de peren trekken;
  9. Et voila, lekkere, zoete sticky stoofperen die klaar zijn om gegeten te worden!
It's a Piece of Cake http://itsapieceofcake.nl/

1 Comment on Zoete Stoofperen in Warm Kruidige Siroop

  1. Avatar
    Jerre
    6 oktober, 2014 at 13:20 (5 jaar ago)

    Hoi Sarra,

    Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik heb stoofpeertjes gekregen van mijn neef “van eigen boom”. Ik ga deze straks uitproberen. Ik hoop dat ze er net zo mooi uit komen te zien als die van jou! Bedankt voor je recept.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *