abrikoos kersen galetteDe galette

Eén van mijn favoriete zomerse toetjes is de galette. Een rustiek rond taartje, die je naar hartelust met al je favoriete vruchten kunt beleggen. Het deeg dat je hiervoor maakt is een zogenaamde pate sucree, das Frans voor een zoete kruimeldeeg. Omdat je geen bakvorm gebruikt voor een galette, ziet ‘ie er elke keer dat je ‘m maakt weer anders uit, maar altijd lekker homemade. Perfect als toetje na de barbecue of tijdens een picknick.

Voor deze galette heb ik gebruik gemaakt van twee echte zomervruchten, namelijk abrikozen en kersen. Allebei lekker zoet en ze geven tijdens het bakken hun sappen af, die als je de galette aansnijdt er heerlijk uitlopen. 

Laten we beginnen

Je hebt de volgende ingrediënten nodig

Voor het deeg

  • 180 gr bloem
  • 120 gr koude boter
  • 3 eetlepels suiker
  • 1/2 tl zout
  • 4 el water
  • Beetje melk of een eitje

Voor de abrikoos kersenvulling

  • 4 abrikozen
  • 200 gr ontpitte kersen
  • 2 el vanillesuiker
  • 2 el jam naar keuze

abrikoos kersen galetteVerwarm de oven voor op 180°C. 

We beginnen met het zetten van een kruimeldeeg. Dit kun je met een keukemachine doen, maar wij doen het, in het kader van lekker traditioneel en homemade, gewoon met de hand. 

Doe bloem, boter, suiker en zout in een grote mengkom en maak knijpende en wrijvende bewegingen, zodat de droge ingrediënten in het boter worden opgenomen. Niet te lang doorgaan, want dan ontstaat er gluten en dat zorg voor een taai deeg. Wij willen een knapperig deeg.

Als je flinke kruimels hebt, dan is je deeg goed.abrikoos kersen galetteVoeg daarna zo’n 3 á 4 eetlepels koud water toe aan het deeg en roer dit met een vork door tot al het water is opgenomen.

Leg een stuk plastic folie op je werkbak en leg hier je kruimeldeeg op. Pak het deeg in en druk het een beetje aan, zodat er een platte rechthoek ontstaat. Laat het deeg een uurtje in de koelkast rusten en koud worden.abrikoos kersen galette Zoiets dus.abrikoos kersen galetteSnij in de tussentijd de abrikozen in stukjes en ontpit en halveer de kersen.abrikoos kersen galetteHaal na een uurtje het deeg uit de koelkast en rol dit snel uit tot een dunne ronde lap. Leg de lap, met behulp van een deegroller, op een met bakpapier beklede bakplaat.abrikoos kersen galette Smeer het deeg in met jam en beleg het met het fruit. Je kunt het fruit heel netjes leggen, maar het wordt het mooist als je gewoon een beetje improviseert. Niet te moeilijk doen!abrikoos kersen galetteVouw het taartje dicht en druk het een beetje aan. Smeer de randen in met een beetje melk of met een losgeklopt eitje en strooi er 1 of 2 eetlepels suiker over. Dit zorgt voor een mooie goudbruine rand, waar het suiker licht op is gekarameliseerd.

Bak de galette vervolgens ongeveer 25 á 35 minuten af. Als de korst goudbruin is, is de galette helemaal goed. En is dit waarschijnlijk het resultaat.abrikoos kersen galette abrikoos kersen galetteabrikoos kersen galetteDeze galette moet elke bakliefhebber een keer gemaakt hebben. Hij is simpel, super mooi en heel erg lekker. En voor degenen die het recept graag willen printen, heb ik hieronder de printbare versie voor je.

Laat even weten of je ‘m gemaakt hebt of je zelfgemaakte galette lekker was!

Veel bakplezier,

Sarra

Abrikoos Kersen Galette
Een heerlijke knapperig en rustiek taartje vol zoet zomerfruit.
Printen
Voor het deeg
  1. 180 gr bloem
  2. 120 gr koude boter
  3. 3 eetlepels suiker
  4. 1/2 tl zout
  5. 4 el water
  6. Beetje melk of een eitje
Voor de abrikoos kersenvulling
  1. 4 abrikozen
  2. 200 gr ontpitte kersen
  3. 2 el vanillesuiker
  4. 2 el jam naar keuze
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Begin met het zetten van een kruimeldeeg. Doe daarvoor bloem, boter, suiker en zout in een grote mengkom en maak met knijpende en wrijvende bewegingen grote kruimels. Niet te lang doorgaan, dan wordt het deeg taai ipv knapperig
  3. Voeg 3 á 4 eetlepels water toe en roer het met een vork tot het deeg al het water heeft opgenomen
  4. Leg een stuk plastic folie op je werkbank en leg hier het kruimeldeeg op
  5. Pak het deeg in, waarbij het tot een dunne rechthoek aandrukt. Zet het deeg een uurtje in de koelkast
  6. Snijd in de tussentijd de abrikozen en ontpit en halveer de kersen
  7. Haal na een uurtje het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dunne ronde lap
  8. Leg deze lap met behulp van een deegroller op een met bakpapier beklede bakplaat
  9. Smeer het deeg in met jam en beleg het met het fruit
  10. Vouw de galette dicht maar zorg dat je nog genoeg van het fruit kunt zien
  11. Smeer de randen in met melk of een losgeklopt eitje en bestrooi het met 1 a 2 eetlepels suiker
  12. Bak de galette 25 á 30 minuten af of tot de korst mooi goudbruin van kleur is
  13. Laat de galette even afkoelen voordat je 'm serveert
  14. Smullen maar!
It's a Piece of Cake http://itsapieceofcake.nl/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *