HoofdfotoPatisserie Opleiding: Module Fondant

Inmiddels ben ik alweer aanbeland bij de derde les van de module fondant. Een hele leuke les waarbij we een eetbare taart mochten decoreren met fondant. Het lukt me gelukkig steeds beter om een idee tot leven te brengen. En het blijkt dat werken met fondant minder moeilijk is dan ik eigenlijk dacht.

Draperen en stencilen

Tijdens deze les stonden de technieken draperen en stencilen centraal. Voor het draperen gebruikten we trouwens een combinatie van fondant en gumpaste, waardoor je een heel stevig fondant krijgt wat z’n vorm goed houdt. Nog een voordeel is ook dat de fondant minder snel scheurt. Een nadeel is alleen dat de fondant zó stevig wordt dat het heel zwaar is om het door te kneden en uit te rollen. Dus dat vergt wel even wat spierballen en als je ze niet hebt, dan krijg je ze wel.

Daarnaast hebben we dus ook leren stencilen. Daarbij neem je een stencil met een mooi plaatje en dat gebruik je om ingewikkelde vormen met fondant of met royal icing op een taart te krijgen. Ik heb dat op de bovenkant gebruikt. 

Fondant strikken

Tot slot leerde ik ook hoe je strikken kan maken van fondant. Dit werd tijdens de vorige les gedemonstreerd en dat had ik natuurlijk gemist. Dus het was wel fijn dat ik dat tijdens deze les nog kon inhalen. Hier gebruikte ik alleen gumpaste voor, wat dus heel erg stevig is. De lussen van de strikken blijven hierdoor mooi recht staan. Hieronder heb ik een aantal foto’s gemaakt tijdens de les en zie je de taart tot stand kwam.

Photo 13-01-14 10 09 39 Photo 13-01-14 10 32 10 Photo 13-01-14 11 57 32Photo 13-01-14 13 50 49

Het resultaat

Ik ben eindelijk een keer blij met een door mij gedecoreerde taart. De taarten die ik hiervoor maakte vond ik maar zo, zo. Maar dit is bijna een echte (mini) bruidstaart geworden. Het was helaas al donker toen ik thuis kwam, dus de foto’s vielen ook wat donker uit. Daardoor zie je niet dat de draperieën en de strikken afgewerkt zijn met parelmoer. Maar ik ben dus heel erg blij met het resultaat. Hoofdfoto 2fondanttaart van bovenfondanttaart stencilfondanttaart strik

Volgende week

Volgende week mogen we weer een eetbare taart decoreren, maar dan met bloemen. Ik dacht eerst dat we vorige week zouden leren hoe je bloemen maakt, maar dat is dus naar volgende week verschoven. Ik ben in elk geval erg benieuwd.

Liefs,

Sarra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *