patisserie opleiding - chocolade sculptuur

Masterclass chocolade sculptuur

Ik vertelde je al dat ik nu de module chocolade van de patisserie opleiding aan het doen ben en twee weken geleden was een bijzondere les, we hadden namelijk Jeroen Goossens te gast. Hij gaf een masterclass chocolade sculpturen maken en dat was heel indrukwekkend. Het was een behoorlijk lange zit, hij begon om 10:00 uur en om 18:00 uur legde hij de laatste hand aan zijn showstuk, maar het was heel bijzonder om te zien wat die man van zoiets “simpels” als chocolade kan maken.

Voorbereiding

Het uitgangspunt was een tekening met een leguaan op een boomschors, een vlinder en twee bloemen en nog wat sierelementen. Jeroen Goossens vertelde dat wanneer je van plan bent een chocolade sculptuur te maken, het heel belangrijk is dat je de juiste voorbereidingen treft. Je begint met het uitwerken van een idee, zo weet je tijdens het maken van je sculptuur waar je naartoe werkt. Vervolgens maak je een materialenplan en grondstoffenplan. Als je dat allemaal hebt voorbereid kun je aan de slag.

Aan de slag!

chocolade sculptuur - vlinder collageHij begon met de basis. Dus het onderstel en de sierranden waartegen later de leguaan en alle andere elementen tegen aan komen. Vervolgens hij ging verder met de vlinder die bovenop het showstuk moet komen. Dit lijkt heel makkelijk, gewoon even een tekening overtrekken met gesmolten chocolade, maar dat is het niet. Je moet een vaste hand hebben en de chocolade hebben getempereerd. Op de laatste foto zie je hoe de chocolade mooi glanst en stevig blijft.

patisserie opleiding - chocolade sculptuur

patisserie opleiding - witte chocolade duiven copyTussendoor maakte hij nog wat extra dingen met de chocolade die hij overhad, zoals deze bladeren en de duiven van witte chocolade. Knap toch?patisserie opleiding chocolade collage copyVervolgens ging hij aan de slag met de leguaan. Zie je hoe hij rechtsbovenaan begint met een ondefinieerbaar ding van witte chocola, daaronder plakt hij er iets groens op en voor je het weet is het een bijna levensechte leguaan, inclusief alle details.

patisserie opleiding - chocolade sculptuur Tot slot monteerde hij alle elementen.

patisserie opleiding - chocolade sculptuurEn was dit het resultaat. Deze foto doet een beetje afbreuk aan het eindresultaat. Het licht is niet geweldig en de achtergrond ook niet, maar hij was zo mooi geworden. Echt bizar mooi en gedetailleerd. Je kunt je bijna niet voorstellen dat hij helemaal eetbaar is.

Ik denk niet dat ik ooit op het niveau van Jeroen Goossens kom, maar deze masterclass heeft er wel voor gezorgd dat mijn interesse voor chocolade nog groter is geworden.

Liefs,

Sarra

 

3 Comments on Patisserie Opleiding: Chocolade Sculptuur

 1. Avatar
  Maris
  11 november, 2013 at 22:03 (6 jaar ago)

  Hoi Sarra, Wat een gave les is het hè als je Jeroen aan het werkt ziet. Ik heb ook de opleiding gedaan, les van Tineke gehad en kwam met een paar honderd foto’s thuis. Ik herkende je drielagenchocotaart, wat was die lekker. Heb je les van Tien of Fred? Heel veel plezier en je hebt een leuke blog!
  Groet Maris

  Beantwoorden
  • Sarra
   Sarra
   12 november, 2013 at 12:19 (6 jaar ago)

   Hoi Maris, het is zeker een gave les. Heel boeiend om te zien wat hij allemaal van chocolade kan maken. Ik heb tot nu toe afwisselend les van zowel Fred als Tineke gehad. Ik ben nu met de module decoratie bezig en dat is met Tineke. Ook heel leuk! Grappig dat jij de opleiding ook hebt gedaan, moet vast heel herkenbaar zijn 😀

   Beantwoorden
 2. Avatar
  gre Steigenga
  22 oktober, 2013 at 20:02 (6 jaar ago)

  Wat een prachtige chocolade sculptuur ongelooflijk mooi gemaakt!

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *