Pandan Chiffon Sponge Cake mixWie weleens in een Indonesische toko komt heeft dit groene juweeltje vast weleens zien liggen. Het heet een Pandan Chiffon Cake. Het is een soort spons cake en is, mits goed bereidt, ontzettend luchtig. Hier wordt de cake al liefkozend “Groen Wolkje” genoemd. Want het is net of je op een heerlijk zoet groen wolkje kauwt. 

Pandan Chiffon Cake - verpakking

Eens in de zoveel tijd kom ik bij Amazing Oriëntal in Delft, een behoorlijk grote Aziatische supermarkt. Gewoon om eens lekker te snuffelen en te kijken of er nog nieuwe dingen zijn die ik kan uitproberen. Zo had ik dit pak van Pondan al een aantal keer zien staan, maar omdat ik stiekem niet zoveel heb met kant en klare bakmixen, liet ik dit pak steeds staan. Tot de laatste keer dat ik er was. M’n nieuwsgierigheid was zo groot geworden dat ik ‘m gewoon maar in m’n winkelmandje deed en op een lekkere luie zondag besloot ik deze Pandan Chiffon Cake eens te gaan maken.Pandan Chiffon Cake - instructiesZoals bij de meeste bakmixen is de instructie voor de Pandan Chiffon Cake vrij eenvoudig. Je klopt zeven eieren romig. Voegt de mix aan de eieren toe en klopt nog even wat langer. Tot slot spatel je wat kokosmelk door de mix heen en bak je de cake af. Ik heb trouwens bij diezelfde supermarkt ook de speciale bakvorm van 22 cm gekocht voor een spons cake. Deze heeft een uitneembare binnenkant, waardoor de cake makkelijk kan worden gelost. Ik had wel veel beslag over, dus een 25 cm bakvorm was beter geschikt.Pandan Chiffon Cake - bakvormDe mix moet ongeveer 60 minuten de oven in op 160 graden (met boven- en onderwarmte), maar ik heb ‘m er 10 minuten langer in laten zitten, want ik vond ‘m nog niet gaar genoeg.Pandan Chiffon Cake - uit de ovenEn als de Pandan Chiffon Cake gaar is ziet ‘ie er zo uit. Die deuken heb ik zelf veroorzaakt toen ik wilde voelen of de cake al gaar was. Ik heb de cakevorm trouwens tot ongeveer 3 cm onder de rand gevuld met beslag, want het rijst flink door in de oven.Pandan Chiffon Cake - resultaatDit is het resultaat. De binnenkant oogt een beetje onnatuurlijk groen, maar bij het doorsnijden is al vrij snel duidelijk dat deze cake ontzettend luchtig is. Je hebt haast niet door dat je ergens doorheen snijdt. Goed teken!Pandan Chiffon Cake - plakjeEn dan nu mijn eindoordeel. Dat plakje hierboven had ik natuurlijk voor mezelf gereserveerd. En na dit plakje was ik geneigd ook de rest van de taart voor mezelf te reserveren. Wat is dát lekker zeg. Het groene wolkje waar ik het net over had? Dat is dit ook. Heerlijk luchtig, lekker zoet maar niet té zoet en een lekkere kokosmaak die niet overheerst. Echt. heel. erg. lekker! Deze Pandan Chiffon Cake mix doet niet onder voor de cake uit de toko. Ik vind het een aanrader en ik zal mijn trots opzij schuiven en zeggen dat ik dit pak de volgende keer zeker weer zou kopen. 

De Pandan Chiffon Cake mix is 2,95 bij Amazing Oriëntal, maar is ook hier te koop. De bakvorm van 22 cm was 6,95. Ik hoop dat je ‘m zelf ook gaat maken. Laat even weten of het gelukt is.

Bakze!Sarra

16 Comments on Pandan Chiffon Cake Mix

 1. Avatar
  Krissie
  31 oktober, 2016 at 13:25 (3 jaar ago)

  Als de baktijd voorbij is moet hij gelijk uit de oven of moet je hij nog 10 min in de oven blijven

  Beantwoorden
 2. Avatar
  Ad Stuurman
  16 augustus, 2016 at 10:01 (4 jaar ago)

  Bij mij is alles zo luchtig dat ik zelfs nog een kleine tulbandvorm er mee kan vullen, beide staan na het bakken op 2 a 3 cm boven de rand, heb zelfs de Pandan vorm verhoogd met bakpapier

  Beantwoorden
  • Avatar
   Ad Stuurman
   16 augustus, 2016 at 10:03 (4 jaar ago)

   wel in de keuken machine gemixt op hoogste stand, dan zit de kom ook wel helemaal vol met beslag.

   Beantwoorden
 3. Avatar
  Theo perez
  26 juli, 2016 at 01:10 (4 jaar ago)

  Ik zie op deze pagina dat de koekblik tot de rand gevuld is.
  Is dat met 1 pakje mix??
  Bij mij komt het maar tot de helft hooguit driekwart.

  Beantwoorden
  • Sarra
   Sarra
   10 augustus, 2016 at 20:55 (4 jaar ago)

   Hoi Theo,

   Het taartvorm is inderdaad met 1 pakje mix gevuld. Heb je de mix wel lang genoeg geklopt?

   Beantwoorden
 4. Avatar
  Theo perez
  26 juli, 2016 at 01:06 (4 jaar ago)

  Wat heb ik verkeerd gedaan??? De bodem is een beetjeyelly-achtig,

  Beantwoorden
  • Sarra
   Sarra
   10 augustus, 2016 at 20:56 (4 jaar ago)

   Heb je water aan de mix toegevoegd? Of te kort geklopt?
   Laat de volgende keer het water achterwegen en klop net zo lang tot de mix stevige pieken vormt.

   Beantwoorden
   • Avatar
    Theo perez
    13 augustus, 2016 at 03:06 (4 jaar ago)

    Dus geen water,?? Welke hoogte moet het rooster in de oven? Een ander factor is, welk symbool, met ventilator of zonder ventilator?vroeger had ik een andere oven,maar sinds ik een nieuwe keuken heb, vind ik die oven een beetje te ingewikkeld.

    Beantwoorden
 5. Avatar
  juliette
  25 april, 2015 at 10:04 (5 jaar ago)

  ik was even benieuwd hoeveel kokosmelk er doorheen moet, want ik heb de verpakking van de chocolade cake, en daar stond het niet bij de toe tevoegen ingredienten maar wel in de bereidingstekst.

  Beantwoorden
 6. Avatar
  Chris
  11 april, 2015 at 14:53 (5 jaar ago)

  Ik heb hem ook gemaakt met behulp van de mix. Als je de Nederlandse beschrijving leest zijn ze vergeten dat het water moet worden toegevoegd. Dat staat dan weer wel bij de Engelse en Duitse beschrijving. Is dit ooit iemand opgevallen?
  Bij mij was de onderkant van de cake ook een gellaag en naarmate je de cake verder sneed werd het alleen maar erger.

  Beantwoorden
 7. Avatar
  cakeje
  2 april, 2015 at 22:23 (5 jaar ago)

  Ik heb m ook gemaakt. Super gelukt

  Beantwoorden
 8. Avatar
  Nick
  14 maart, 2015 at 20:21 (5 jaar ago)

  Hoi,
  Ik maak ook wel is pandan cake maar dan heb ik een gel laag in de onderkant van de cake wat kan het zijn?

  Mvg,
  Nick

  Beantwoorden
  • Sarra Wijnmaalen
   Sarra Wijnmaalen
   17 maart, 2015 at 23:52 (5 jaar ago)

   Hoi Nick,

   Ik had laatst een ander merk mix voor pandan chiffon cake gebruikt en toen had ik ook een beetje een gellaag op de bodem.

   Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de eieren niet luchtig genoeg geklopt waren, maar het kan ook dat de verhouding vocht (kokosmelk/olie) tov van de eieren niet in balans is. Wat ook nog kan, is dat de oventemperatuur niet optimaal was. Dus het is lastig om je een eenduidig antwoord te geven.

   Gewoon zo vaak mogelijk oefenen 😉

   Beantwoorden
 9. Avatar
  L.B.Pruijn
  8 maart, 2015 at 17:24 (5 jaar ago)

  Hoelang kan ik pandan chiffon cake bewaren in de koelkast?.

  Mvg.
  L.B.Pruijn

  Beantwoorden
  • Sarra Wijnmaalen
   Sarra Wijnmaalen
   8 maart, 2015 at 18:36 (5 jaar ago)

   Hoi L.B. Pruijn,

   Je kunt de cake het beste op kamertemperatuur bewaren. In een luchtdichte plastic taartdoos of in een een andere luchtdichte plastic bewaardoos blijft de taart ongeveer 5 dagen lekker. Wil je de pandan chiffon cake langer bewaren dan kun je ‘m ‘t beste invriezen. De cake blijft dan ongeveer 2 maanden goed.

   Liefs,
   Sarra

   Beantwoorden
   • Avatar
    L.B.Pruijn
    11 maart, 2015 at 08:57 (5 jaar ago)

    Bedankt voor de informatie.
    Mvg.
    L.B.Pruijn

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *