memrise

Welke talen wil jij nog leren?

Kennen jullie Duolingo of Memrise al? Dat zijn twee leuke gratis apps en online cursussen, waarmee je onder andere Arabisch, Chinees, Japans, Portugees, Zweeds, Turks, en nog veel meer nieuwe talen kunt leren.

Nu kan ik al Nederlands, Engels en een aardig woordje Frans, maar ik wil me eens verdiepen in een compleet nieuwe taal, en ik weet niet waarom maar ik heb altijd al Japans willen leren. Ik vind het een mooie taal en het lijkt me tof om delen van gesprekken te kunnen verstaan en of gewoon in het Japans eten te kunnen bestellen in een restaurant, mocht ik ooit naar Japan gaan.

Welke taal zou jij graag nog willen leren spreken, en waarom?

Duolingo en Memrise, wat is het?

duolingo & memrise

Duolingo is een app, waarmee je vanaf de basis door middel van verschillende oefeningen een taal leert. De onderwerpen lopen uiteen. In Duolingo wordt van talen leren een soort spelletje gemaakt, waarbij je nieuwe levels kunt vrijspelen, punten kunt verzamelen en je voortgang kunt vergelijken met mede-appgebruikers.

Memrise is ook een app, waarmee je een nieuwe taal oefent, maar werkt meer met je korte en lange termijn geheugen en leert je met foefjes nieuwe woorden of karakters te onthouden. Het werkt als volgt: Er wordt eerst een zaadje geplant, dus je leert een nieuw woord. Vervolgens ga je de nieuwe woorden op verschillende manieren gebruiken en herhalen, dus het zaadje groeit. En als je ze vaak genoeg hebt herhaald dan zitten ze, als het goed is, in je lange termijn geheugen. Het zaadje is dan een plant geworden.

Duolingo of Memrise, welke te kiezen?

Het zijn allebei hele leuke apps, maar ze hebben allebei zo hun voordelen en nadelen. Ik zal eerst beginnen met het grootste nadeel van beiden: Je moet al Engels kunnen spreken als je een nieuwe taal wilt leren. In Duolingo kun je als Nederlands sprekende wel een cursus Engels doen, maar alle andere cursussen zijn in het Engels.

Aantal talen

Als het om het aantal talen gaat, dan wint voor mij Memrise. Ik zal ze voor je op een rijtje zetten: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Kanji (Japanse karakters), Portugees, Russisch, Spaans, Zweeds en Turks. 

Duolingo heeft de volgende taalcursussen: Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Nederlands, Hongaars, Iers, Deens, Turks en Zweeds. Dus het aanbod is iets kleiner en zijn het alleen Europese talen.

Algehele cursus

duolingoQua cursus is Duolingo heel rechttoe, rechtaan en het zijn korte, snelle oefeningen. Je begint, net zoals op school,  bij de basis. Bijvoorbeeld lidwoorden, werkwoorden en zelfstandige naamwoorden en je werkt langzaam naar het leren van ingewikkelde zinnen. Omdat het een soort spelletje is, waarbij je nieuwe skills en levels kunt vrijspelen, punten kunt verzamelen en je voortgang kunt vergelijken met medespelers, is de app verslavend. Het maakt het leren van nieuwe talen leuk. Duolingo geeft trouwens ook leuke geschiedenis weetjes over het land. 

Dus als je graag een aantal minuten per dag korte en snelle oefeningen wilt doen en vooral een andere Europese taal wilt leren dan is Duolingo een aanrader.

memrise

Maar Memrise werkt (voor mij) veel effectiever. Bij alle nieuwe woorden of zinnen die je leert, geeft de app allerlei foefjes en ezelsbruggetjes, zodat je de woorden ergens aan kunt koppelen. Je bent zo misschien langer bezig met elk woord, maar het is waarschijnlijker dat je ze ook echt zult onthouden. Deze app is dus iets intensiever, maar ik vind ‘m wel beter werken. 

Wil je een ingewikkelde en ook Niet-Europese taal leren en vind je het niet erg om er iets langer per dag mee bezig te zijn dan zou ik voor Memrise gaan.

Waar te downloaden?

Beide cursussen zijn sowieso online te volgen, maar wil je ze liever op je telefoon of tablet doen dan kun je ze hier downloaden:

Ga jij ze ook doen?

3 Comments on Nieuwe Taal Leren: Duolingo & Memrise app

 1. Avatar
  AG
  19 september, 2016 at 22:47 (4 jaar ago)

  Ik heb me per ongeluk aangemeld bij memrise. gewoon op de laptop, niet via de app. Is het gratis? Ik wil niet betalen!!

  Beantwoorden
 2. Avatar
  Loes
  4 februari, 2015 at 17:06 (5 jaar ago)

  Ik heb door dit stuk me net aangemeld bij memrise en het is echt tof! Dankjewel!

  Beantwoorden
  • Sarra Wijnmaalen
   Sarra Wijnmaalen
   6 februari, 2015 at 15:18 (5 jaar ago)

   Wat leuk Loes, welke taal ga je leren? Succes!

   Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *