millionaire shortbreadMillionaire Shortbread

Ken je de Space Koeken van hetzelfde merk dat Kanjers stroopwafels maakt? Zó lekker en héél verslavend. Deze millionaire shortbread vierkantjes zijn een soort Space koek in het kwadraat. Veel meer brosse bodem, veel meer karamel en veel meer chocolade. Véél lekkerder dus, haha. Je kunt het eigenlijk ook wel een beetje vergelijken met een Twix, bedenk ik me nu.

Ik moet wel zeggen dat dit een recept voor de waaghalzen is. We gaan namelijk zelf karamel maken. Dat luistert vaak een beetje nauw, want je moet goed opletten dat de karamel niet verbrand. Maar, geloof me, het is echt de moeite waarde om het zelf eens te proberen.

Mocht je je nog afvragen waar de naam “Millionaire Shortbread” vandaan komt… Ik heb geen idee. Ik heb me suf gegoogeld, maar er komt geen eenduidig antwoord. De meest plausibele verklaring vond ik zelf dat ze zo heten, omdat de koekjes zo rijkelijk gevuld zijn met karamel. Laten we het daar gewoon lekker bij houden.

Let’s make some Millionaire Shortbread!

Voor millionaire shortbread heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor de kruimeldeegbodem:

 • 180 gram bloem
 • 120 gram koude boter
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 eidooier
 • halve theelepel zout

Voor het karamel:

 • 250 gram suiker
 • 50 ml water
 • 100 gram boter
 • half blikje gecondenseerde melk
 • snufje zout

Voor de chocoladeglazuur:

 • 250 gram chocolade naar keuze
 • 50 ml melk

millionaire shortbreadVerwarm de oven voor op 170°C en vet een brownie bakblik in. We beginnen met het zetten van een kruimeldeeg. Doe alle ingrediënten voor de kruimelbodem, behalve het eitje, in een mengkom en knijp en wrijf het deeg, totdat er grote kruimels ontstaan. Niet te lang doorkneden, want dan wordt het deeg taai.

Voeg als laatst het eitje toe en kneed nog heel even verder tot het eitje is opgenomen.millionaire shortbreadVerspreid het kruimeldeeg over een ingevette brownie bakblik en druk het met een lepel of gewoon met je handen aan.millionaire shortbreadBak de bodem zo’n 30 minuten af. En laat hierna volledig afkoelen.millionaire shortbreadMaak in de tussentijd het karamel. Dit doe je door het water en suiker in een pan met een dikke bodem te doen. Verhit dit langzaam tot het water begint te koken. Laat dit een tijdje koken, zonder te roeren! Als je gaat roeren, dan kun je de karamel verpesten. Lekker rustig laten pruttelen dus. 

Wanneer de suiker begint te verkleuren moet je goed gaan opletten. Haal de pan van het vuur als de karamel amberkleurig begint te worden.millionaire shortbreadZoals je kunt zien was mijn karamel aan de donkere kant, maar het was nog net goed. Iets donkerder en de karamel was verbrand en dat is echt niet lekker. Dat smaakt vrij bitter en verpest de smaak van je millionaire shortbread. Als dat gebeurt kun je beter opnieuw beginnen.millionaire shortbreadLaat de karamel iets afkoelen en voeg dan boter, gecondenseerde melk en zout toe. En roer dat met een garde goed door de karamel, tot er een gladde saus ontstaat.millionaire shortbreadGiet de karamelsaus over de kruimelbodem en laat het 2 á 3 uur in de koelkast opstijven. Laat tot slot de chocolade met een beetje melk smelten in een steelpannetje. Giet de gesmolten chocolade over de opgesteven karamelsaus en zet het opnieuw in de koelkast.

De millionaire shortbread is klaar als ook de chocoladelaag is uitgehard.millionaire shortbreadThat’s it! Aansnijden en serveren maar!

Enjoy en veel bakplezier!

Sarra

Printbaar recept voor Millionaire Shortbread

Millionaire Shortbread recept
Ken je de Space Koeken van hetzelfde merk dat Kanjers stroopwafels maakt? Zó lekker en héél verslavend. Deze millionaire shortbread vierkantjes zijn een soort Space koek in het kwadraat.
Printen
Voor de kruimeldeegbodem
 1. 180 gram bloem
 2. 120 gram koude boter
 3. 75 gram witte basterdsuiker
 4. 1 theelepel bakpoeder
 5. 1 eidooier
 6. halve theelepel zout
Voor het karamel
 1. 250 gram suiker
 2. 50 ml water
 3. 100 gram boter
 4. half blikje gecondenseerde melk
 5. snufje zout
Voor de chocoladeglazuur
 1. 250 gram chocolade naar keuze
 2. 50 ml melk
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 170°C en vet een brownie bakblik in.
 2. Doe alle ingrediënten voor de kruimelbodem, behalve het eitje, in een mengkom en knijp en wrijf het deeg, totdat er grote kruimels ontstaan. Niet te lang doorkneden, want dan wordt het deeg taai.
 3. Voeg als laatst het eitje toe en kneed nog heel even verder tot het eitje is opgenomen.
 4. Verspreid het kruimeldeeg over een ingevette brownie bakblik en druk het met een lepel of gewoon met je handen aan.
 5. Bak de bodem zo’n 30 minuten af. En laat hierna volledig afkoelen.
 6. Doehet water en suiker in een pan met een dikke bodem. Verhit dit langzaam tot het water begint te koken. Laat dit een tijdje koken, zonder te roeren. Wanneer de suiker begint te verkleuren moet je goed gaan opletten. Haal de pan van het vuur als de karamel amberkleurig begint te worden.
 7. Laat de karamel iets afkoelen en voeg dan boter, gecondenseerde melk en zout toe. En roer dat met een garde goed door de karamel, tot er een gladde saus ontstaat.
 8. Giet de karamelsaus over de kruimelbodem en laat het 2 á 3 uur in de koelkast opstijven.
 9. Laat tot slot de chocolade met een beetje melk smelten in een steelpannetje.
 10. Giet de gesmolten chocolade over de opgesteven karamelsaus en zet het opnieuw in de koelkast.
 11. De millionaire shortbread is klaar als ook de chocoladelaag is uitgehard.
It's a Piece of Cake http://itsapieceofcake.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *