De lekkerste koffie maken met een cafetiere doe je zo 3Lekkere koffie zetten met cafetiere

Normaal gesproken drinken wij onze koffie uit de Nespresso machine. Vooral de Fortissio Lungo is hier een grote favoriet. Helaas heeft dat ding, na een jaar trouwe dienst, er een paar weken terug de brui aan gegeven. Wij zijn toch wel gek op ons bakkie leut in de ochtend, dus moesten we improviseren.

Gelukkig hadden we nog een cafetiere in de kast staan die er eigenlijk al een tijdje stond te verstoffen. De reden dat we ‘m amper gebruikten was dat we niet zo goed wisten hoe we er nou écht lekkere koffie mee konden maken. Elke keer als we er koffie mee hadden gezet, smaakte het nergens naar. Het was of te slap of te bitter. 

Na flink wat experimenten met verschillende malingen en soorten koffie zijn we er eindelijk achter hoe je lekkere koffie kan zetten met de cafetiere. Heb jij ook moeite met koffie zetten met cafetiere? Dan heb ik hier een stap voor stap tutorial voor je.

De voordelen van koffie uit een cafetiere

Voordat ik je stap voor stap laat zien hoe je koffie met een cafetiere maakt, vind ik het wel leuk om je te laten weten wat de voordelen zijn:

 1. Het interessantste voordeel is de prijs. Per kop is het aanzienlijk goedkoper dan met een Nespresso. Ik zal even een rekensommetje maken:
  1. Eén pak Nespresso Fortissio Lungo met 10 cupjes is € 4,95. Dus ca. 50 cent per kopje koffie (á 120 ml);
  2. Eén pak koffiebonen van Plus á 500 gram kost € 4,99. Je hebt ca. 7 gram koffiebonen per 120 ml water nodig. Dus de prijs voor een kopje koffie á 120 ml is dan: (€ 4,99/500gr) x 7gr = 0,07 cent! Dat is iets meer dan 7x zo goedkoop;
 2. Je hebt geen extra apparaat meer nodig dat ruimte inneemt op je aanrecht;
 3. De cafetiere is makkelijk schoon te maken;
 4. Jij bepaalt de sterkte van de koffie.

De benodigdheden voor cafetiere koffie

koffie zetten met cafetiereVoor het zetten van koffie in de cafetiere heb je de volgende spullen nodig:

 • Een cafetiere. Je hebt cafetieres in alle soorten en maten en hij hoeft helemaal niet duur te zijn. Deze van Ikea is € 9,99 en werkt helemaal prima! Je haalt er 3 á 4 grote koppen koffie uit.
 • Verse koffiebonen. Ik raad je ten zeerste aan een merk te nemen dat iets donkerder gebrande koffiebonen heeft. Hoe donkerder gebrand, hoe intenser de smaak van de koffie en dat heb je bij cafetiere koffie echt nodig.
 • Een koffiemolen. Elektrisch of een handmolen, dat maakt niet zo veel uit, zolang je zelf de maling kunt instellen. Al is een elektrische koffiemolen wel heel fijn als je van plan bent de cafetiere elke dag te gebruiken. Deze koffiemolen is van Tomado en was bij Blokker maar € 12,99.
 • Waterkoker of waterketel
 • Als je geen koffiemolen hebt, dan kun je het beste kant-en-klare grof gemalen koffie gebruiken.
 • Een timer

Aan de slag!

Ok, je hebt alles in huis, nu kun je aan de slag.

Stap 1.

De lekkerste koffie maken met een cafetiere doe je zo - koffiebonenGa er van uit dat je 7 gram koffiebonen per 120 ml water nodig hebt. Dus voor een cafetiere van 1 liter heb je zo’n 60 á 70 gram koffiebonen nodig. 

Weeg de bonen af en doe ze in de koffiemolen. Het is belangrijk dat je de koffiebonen grof maalt, dat komt de smaak ten goede en je voorkomt dat de koffiekorrels door het ijzeren filter heen drijven.

Stap 2.

De lekkerste koffie maken met een cafetiere doe je zo - grove maling

Kook ondertussen het water in de waterketel of een waterkoker. Laat het water na het koken een minuut of twee afkoelen. Als je het kokende water direct op de koffie zou gooien dan komen de bittere aroma’s vervroegd vrij, waardoor de koffie uiteindelijk niet lekker wordt. 

Stap 3.

De lekkerste koffie maken met een cafetiere doe je zo - schuimlaag 2

Giet een beetje van het warme water op de koffiebonen en roer het goed door. Zo zorg je er voor dat de bonen het water optimaal opnemen, zodat ze straks hun smaken goed af kunnen geven. Als je een kleine schuimlaag op de koffie ziet dan weet je dat je verse koffiebonen hebt. Giet vervolgens de rest van het water erop en zet het deksel terug op de kan. Druk het filter nog niet omlaag, maar laat de koffie 4 minuten trekken.

Stap 4.

De lekkerste koffie maken met een cafetiere doe je zoDuw het filter langzaam en zonder al te veel kracht naar beneden. Als je weerstand voelt trek dan het filter iets omhoog en ga dan weer verder.

En klaar is je verse bak koffie! Valt mee toch?

Toegegeven het kost iets meer tijd en moeite dan even een knopje van een koffieapparaat indrukken. Maar dat heeft ook wel weer wat. Als je er ‘s ochtends even de tijd voor neemt en het met de volle aandacht doet dan heb je een mooie ochtendroutine, waarbij je langzaam wakker kan worden.

Veel succes! En veel liefs,

Sarra

Printbare tutorial voor cafetiere koffie

Koffie zetten met cafetiere
Zo zet je altijd lekkere koffie met een cafetiere!
Printen
Ingrediënten
 1. cafetiere
 2. verse koffiebonen of grofgemalen koffie
 3. koffiemolen
 4. waterketel of waterkoker
 5. timer
Bereidingswijze
 1. Ga er van uit dat je 7 gram koffiebonen per 120 ml water nodig hebt. Dus voor een cafetiere van 1 liter heb je zo’n 60 á 70 gram koffiebonen nodig.
 2. Weeg de bonen af en doe ze in de koffiemolen en maal de ze grof.
 3. Kook ondertussen het water in de waterketel of een waterkoker en laat het water na het koken een minuut of twee afkoelen.
 4. Giet een beetje van het warme water op de koffiebonen en roer het goed door.
 5. Als je een kleine schuimlaag op de koffie ziet dan weet je dat je verse koffiebonen hebt. Giet vervolgens de rest van het water erop en zet het deksel terug op de kan. Druk het filter nog niet omlaag, maar laat de koffie 4 minuten trekken.
 6. Duw het filter langzaam en zonder al te veel kracht naar beneden. Als je weerstand voelt trek dan het filter iets omhoog en ga dan weer verder.
 7. En klaar is je verse bak koffie!
It's a Piece of Cake http://itsapieceofcake.nl/

2 Comments on Perfecte Koffie zetten met Cafetiere

 1. Avatar
  Anita
  5 mei, 2017 at 11:19 (3 jaar ago)

  Trouwens vergeet ik, dank voor je duidelijke uitleg! ☺

  Beantwoorden
 2. Avatar
  Anita
  5 mei, 2017 at 11:18 (3 jaar ago)

  Welke koffie gebruik je zelf hiervoor?

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *