rode kool met cranberries en appel

Homemade Rode Kool

Eergisteren had ik een bakrecept met een seizoensvrucht voor je, vandaag heb ik een kookrecept met een seizoensgroente. De meeste mensen (waaronder ik) halen rode kool vaak uit een potje of uit de diepvries. Lekker makkelijk, snel klaar en het is qua smaak ook helemaal prima. Maar het is wel al-tijd hetzelfde. Het leek me daarom voor de afwisseling ook weleens leuk om zelf rode kool te maken. Ik had bedacht dat het misschien wel lekker zou zijn met het zoetzure van gedroogde cranberries en het zoete van de appel. Het resultaat was prima gelukt en ook eigenlijk helemaal niet zo heel moeilijk.

Het recept

Je hebt nodig:

  • 1 middelgrote rode kool
  • 1 rode ui (gesnipperd)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el hele kruidnagel of 1 tl gemalen kruidnagel
  • 200 ml bouillon naar keus
  • 1tl kaneel
  • 4 el balsamicoazijn
  • 4 á 5 el bruine suiker
  • een handje gedroogde cranberries
  • 1 appel (ik gebruikte zelf een goudrenet, maar het maakt eigenlijk niet uit welke je neemt)

Optioneel:

  • 1 eetlepel maizena, opgelost in 2 eetlepels koud water

En zo ga je aan de slag:

  • Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool;
  • Snijd met een heel scherp mes (het liefst net geslepen) de rode kool doormidden en snijd de witte stronk weg;
  • Snijd nu de rode kool in dunne slierten. Maak je geen zorgen over de grote hoeveelheid rode kool, dat slinkt tijdens het koken voor een groot deel;
  • Zet nu een grote pan op het halfhoog vuur en fruit de uitjes in 2 el olijfolie, ongeveer 5 minuten;
  • Voeg de kruidnagel toe en fruit het even kort mee;
  • Voeg de rode kool toe en bak dit ongeveer 10 minuten, onder continu omscheppen;
  • Dan kun je nu bouillon, kaneel, balsamicoazijn en bruine suiker toevoegen en even goed omscheppen;
  • Nu kun je de rode kool met de deksel op de pan ongeveer een uurtje laten pruttelen, tot het lekker zacht is geworden;
  • Na een uurtje kun je de appel schillen en in kleine blokjes snijden. Voeg dit toe aan de rode kool, samen met de cranberries en laat het nog ongeveer 15 a 20 minuten stoven;
  • In principe is de rode kool nu klaar, maar je kunt het eventueel nog binden als je het iets romiger wilt maken. Dit doe je door 1 el maizena op te lossen in 2 el koud water en dit aan de rode kool toe te voegen. Nog even doorroeren en verwarmen tot de rode kool iets romiger is geworden;
  • En done! Vergeet niet de kruidnagels eruit te halen als je hele hebt gebruikt. Als je ze niet kunt vinden, moet je gewoon even tegen je eters zeggen dat ze wellicht een verdwaalde kruidnagel kunnen tegenkomen;

Geniet ervan!

Als je een hap rode kool met een stukje appel en een cranberry neemt, dan krijg je echt een beetje een smaakexplosie. Veel spannender dan rode kool uit een potje! En als je nou een grote hoeveelheid overhoud, dan kun je dit weer invriezen voor de volgende keer. Dus ik raad je zeker aan om het eens zelf een keer te maken. 

Succes!

Liefs,

Sarra

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *