Haken & Breien mag weer

Haken en breien is allang niet meer alleen een hobbie voor omaatjes! Met deze eenvoudige techniek kun je de hele leuke, schattige en vooral warme dingen maken. Het is tegenwoordig best hip om te haken, dus je hoeft je niet te schamen als je het graag eens zou willen leren.

Zoals je op Instagram misschien als hebt gezien, haak ik zelf ook graag. Vooral in stressvolle perioden zie je mij veel haken, want ik vind het een fijne manier om even helemaal nergens anders aan te denken dan het projectje dat ik op dat moment in m’n handen heb. Het is ook superleuk om een dag later met je eigen gehaakte muts of sjaal rond te lopen (als ‘ie gelukt is tenminste).

Voor iedereen die graag wil leren haken leg ik in dit artikel de basissteken uit.

Haken voor Beginners tutorial

Haken is helemaal niet zo moeilijk als je het eenmaal doorhebt. Het bestaat uit een aantal basissteken, waarvanuit je doorwerkt. De basissteken die het meest in het haken voorkomen zijn de volgende:

  1. Lus opzetten
  2. Lossen 
  3. Halve vasten
  4. Vasten
  5. Halve stokjes
  6. Stokjes
  7. Dubbele stokjes

Het leek mij het makkelijkst om deze steken in de vorm van film tutorials aan je uit te leggen, want dan heb je het een keer gezien en kun je het daarna zo vaak als je wilt zelf proberen. Het is trouwens voor rechtshandigen, omdat ik zelf ook rechtshandig ben.

Lus opzetten en Losse steken haken

Lus opzetten (opzetlus): Het opzetten van een lus is een van de eerste dingen die je moet kunnen als je wilt leren haken. Bijna elke haakproject begint hier namelijk mee. Je maakt een soort lus en daar haal je met je vingers een stuk draad doorheen. Vervolgens steek je je haak in die lus.

Lossen: Met losse steken vorm je een ketting en die ketting is vaak de basis van je haakwerk. Je haalt steeds met je haaknaald een wol door de lus. Vanaf 00:00:34 min laat ik je dat in het filmpje zien. 

Halve vasten haken en vasten haken

Halve vasten: Met halve vaste steken kun je twee haakwerken aan elkaar steken. Je gebruikt de halve vaste steek ook om de eerste en de laatste steek van een toer aan elkaar te haken, als je een rondje haakt.

Vasten: Vaste steken zijn hele compacte steken en gebruik je voor het maken van een stevig lapje. De vaste steek zie je vanaf 00:01:12 min.

Halve stokjes, stokjes & dubbele stokjes haken

Halve stokjes, stokjes en dubbele stokjes geven hoogte aan je haakwerk. In dit filmpje laat ik ze allemaal aan je zien.

Haakprojecten

En dat waren de basistechnieken voor het haken. Je kunt, om deze steken te oefenen, beginnen met het maken van een vierkant lapje. En lukt dat goed dan ga je verder met ingewikkeldere steken en project.

Heb jij nog vragen of de verschillende steken? Of heb je een suggestie voor een haak project laat het dan weten in de reacties!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *