glutenvrije perentaart

Goddelijke Perentaart met een vleugje karamel

Als ik fruit in gebak verwerk, dan probeer ik dat altijd met fruit uit het seizoen te doen. Dit seizoen zijn de handperen heel goed verkrijgbaar en lekker zoet en sappig. De Doyenne du Comice peren zijn in deze periode in veel supermarkten in de aanbieding en heel geschikt voor deze perentaart.

Peer + Karamel + Amandel = A Match made in Heaven

Wat ik persoonlijk een ontzettend lekkere combinatie vind is peer met karamelsaus. Het water stroomt me al in de mond als ik er aan denk. Peer en amandel is trouwens ook heel lekker samen. Deze taart is dan ook geïnspireerd op de goddelijke combinatie van frisse peren, zoete karamel en malse amandelcake. De perentaart is ook nog eens glutenvrij, en kan dus ook gewoon gegeten worden door mensen met een glutenallergie.

Dit is trouwens officieel een tarte tatin en dat is een fancy Frans woord voor een “ondersteboven” taart. Je bakt de perentaart als het ware met de verkeerde kant omlaag en kiept ‘m na het bakken weer om, zodat de peren mooi boven liggen. 

Weet je wat nou zo lekker is? Als je de perentaart hebt omdraait en je het geduld kunt opbrengen om ‘m even te laten staan, dan trekt de karamelsaus in cakelaag. Yum!

Ik wens je heel veel succes met bakken! Enne, mocht het gelukt zijn laat het dan vooral weten!

Goddelijke Glutenvrije Perentaart
Een heerlijke glutenvrije perentaart met karamel.
Printen
Voor de karamelsaus
  1. 150 gram suiker
  2. 40 gram boter
  3. 150 ml slagroom
  4. 50 ml water
Voor het amandel-cakebeslag
  1. 1 peer (het liefst een Doyenne du Comice)
  2. 190 gram amandelpoeder/meel
  3. 150 gram honing
  4. 4 eieren (gesplitst)
  5. 1 theelepel vanille extract
  6. 1/4 theelepel zout
  7. 1 theelepel bakpoeder
  8. 1 theelepel citroenrasp
  9. Verder nodig
  10. 1 springvorm van 20 cm
  11. 1 bakkwast
  12. 1 garde
  13. een mixer
Je begint met de karamelsaus
  1. Weeg van te voren alle ingrediënten alvast af en zet ze klaar;
  2. Zet een hoge pan op halfhoog vuur en doe hier de suiker en het water in;
  3. Roer dit mengsel even goed door met een garde en veeg eventueel met een natte kwast zo veel mogelijk de suikerkorrels van de randen weg;
  4. Breng het suikerwater rustig aan de kook, maar roer er verder niet meer in;
  5. Verwarm ondertussen in een steelpan de slagroom*.
  6. Laat de suiker net zo lang doorkoken tot het een diep gouden kleur heeft. Zodra de suiker verkleurt gaat het hard, dus houd je pan goed in gaten. Als de karamel diepbruin is, is het eigenlijk al verbrand;
  7. Zodra je karamel goed is, zet je het vuur af en voeg je er snel de boter aan toe en roert dit er goed doorheen;
  8. Als het goed gemengd is voeg je warme slagroom toe en roer je de saus weer goed door met een garde en dan is je karamelsaus klaar;
Nu kun je aan de slag met de perentaart
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden;
  2. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in;
  3. Giet een deel van de karamelsaus in de springvorm en zorg dat de bodem helemaal bedekt is met dit heerlijke goedje;
  4. Verwijder het klokhuis van de peer met een appelboor en snijd deze door midden;
  5. Snijd de beide helften in partjes van ongeveer een halve centimeter dik;
  6. Leg de partjes in een mooi rondje op de bodem van de springvorm;
  7. Voor het beslag mix je de dooiers, honing, bakpoeder, zout en vanille extract met een mixer of een garde. Maak je geen zorgen als het een wat dik beslag is;
  8. In een andere mengkom klop je de eiwitten schuimig.
  9. Vouw het amandelbeslag door het eiwitschuim, tot het net gemengd is.
  10. Giet het beslag over de peren in de springvorm en bak de taart in ongeveer 60 á 70 minuten af**;
  11. De taart is klaar als de bodem terug veert, wanneer je er zachtjes op drukt;
  12. Laat de taart helemaal afkoelen, voordat je ‘m omdraait en presenteer ‘m op een mooie etagère. Serveer het met de overgebleven karamelsaus
Notities
  1. * Wanneer je koude slagroom aan gloeiend hete karamel toevoegt dan gaat dit enorm spatten en dat kan voor ongelukken zorgen. Dus zorg dat je slagroom goed warm is;
  2. ** Merk je dat de bodem te donker wordt, dan kun je er een stuk aluminiumfolie overheen leggen;
It's a Piece of Cake http://itsapieceofcake.nl/

4 Comments on Goddelijke Glutenvrije Perentaart

  1. Avatar
    Stephanie
    27 oktober, 2014 at 19:19 (5 jaar ago)

    Deze taart heb ik vandaag gemaakt en hij is inderdaad goddelijk! Ik heb nu al besloten dat ik deze taart ook als desert ga maken voor kerst met een bolletje vanielle ijs erbij. Taart is zoet maar niet machtig. Ik heb 60gr amandelmeel vervangen voor rijstemeel en na 50min was de taart bij mij al mooi bruin.

    Beantwoorden
    • Sarra Wijnmaalen
      Sarra Wijnmaalen
      27 oktober, 2014 at 19:35 (5 jaar ago)

      Wat leuk dat je de taart gemaakt! Ben blij dat ‘ie gelukt is. En de amandelmeel vervangen voor rijstemeel is eigenlijk ook wel een goed idee. Dan is de cake waarschijnlijk iets luchtiger. Bedankt voor die tip 😀

      Beantwoorden
  2. Sarra
    Sarra
    11 januari, 2014 at 11:45 (6 jaar ago)

    Succes Billy! Laat maar weten wanneer, dan kom ik even buurten 😀

    Beantwoorden
  3. Avatar
    Billy
    9 januari, 2014 at 18:24 (6 jaar ago)

    OMG, dat ziet er verrukkelijk uit! Deze taart ga ik binnenkort zeker maken. 🙂

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *