Patisserie Opleiding - Penceetaartje

Patisserie opleiding

Zo’n drie weken geleden ben ik eindelijk begonnen met de opleiding die ik al héél lang wilde doen, namelijk Patisserie. De patisserie opleiding (bij Culinair Centrum Beverwijk) duurt een jaar en in dat jaar krijg je acht verschillende modules, waarin je verschillende disciplines in de patisserie gaat oefenen.

De eerste les begon om 10:00 uur, maar er was vanaf 9:30 uur al koffie. Ik wilde graag een beetje vroeg aanwezig zijn, want dan heb je in ieder geval nog even tijd om met elkaar kennis te maken. Nou, ik was niet de enige met dat plan, want toen ik om 9:30 uur bij de patisserie opleiding in Beverwijk aankwam zat 90% van de groep al aan de koffie. Leuk! Kennelijk heeft iedereen er net zo veel zin in en is iedereen net zo gemotiveerd om er iets van te maken. Het is een vrij grote groep, ik geloof zo’n 40 leerlingen, maar we werden opgesplitst in twee groepen en gingen ieder een andere module doen. Ik koos voor de module Basis Patisserie deel 1, waarin je eigenlijk vooral de verschillende deegsoorten leert maken.

Harde Wenerdeeg zetten

Nou het begon gelijk goed! Onder leiding van chefkok en patissier Fred Colli gingen direct de handen uit de mouwen. We kregen eerst een demonstratie voor het zetten van een harde Wenerdeeg, oftewel 1-2-3 en een eitje en mochten daarna meteen zelf aan de slag. Harde Wenerdeeg rijst niet, en blijft na het bakken lekker stevig. Je kunt het onder andere gebruiken als deeg voor een appeltaart. Wij maakten er een penceetaartje en Bretonse koeken van.

Dat harde Wenerdeeg lijkt makkelijker dan het is. Het was nogal warm in de keuken, dus het deeg werd snel zacht, waardoor het bij het uitrollen heel erg aan m’n werkbank plakte. M’n penceetaart was uiteindelijk aardig gelukt (oké, hij is niet heel mooi, maar toch best lekker). De Bretonse koeken helaas niet. Ze waren ongelooflijk zout (mijn excuus? De weegschaal werkte niet mee ;)) en een beetje verbrand. Gelukkig waren deze bedoeld voor de groep die met taartdecoraties aan de slag ging en hoefden wij ze niet mee naar huis te nemen. Die had ik niemand aan willen doen.

Door alle drukte en nieuwe indrukken van de dag is het foto’s maken er bij ingeschoten. De dag vloog ook voorbij! Ik zal tijdens de volgende les van de patisserie opleiding, waarin we soezendeeg gaan maken, wat meer foto’s proberen te maken.

De huiswerkopdracht is het maken van spritsen en ik laat je in het volgende artikel weten of dit gelukt is.

2 Comments on Geweldige Patisserie Opleiding: Wenerdeeg

 1. Avatar
  petra arends
  8 april, 2014 at 14:06 (6 jaar ago)

  Wat leuk om te lezen dat je zo positief over de opleiding bent. ik zit er nl ook al een tijdje mee te tubben en heb nu eindelijk de stap durven zetten om een 1ste afspraak te maken. Dus ik ben heel erg benieuwd

  Beantwoorden
  • Sarra Wijnmaalen
   Sarra Wijnmaalen
   17 juli, 2014 at 18:16 (5 jaar ago)

   Hoi Petra,

   Ja, ik heb er erg veel geleerd. Ben je al langsgeweest? Ben benieuwd of je de opleiding gaat doen. x Sarra

   Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *