patisserie les 5 - drie lagen chocoladetaart

Drie lagen chocoladetaart

De laatste les van de eerste module zit er helaas alweer op. De afgelopen weken hebben veel geleerd over verschillende deeg- en beslagsoorten en hebben we veel mogen bakken en uiteraard opsnoepen.

De laatste les besteedden we aan het maken van de Drie Lagen Chocoladetaart. Deze heerlijke taart bestaat uit een laag pure chocolademousse, een laag melkchocolademousse en een laag witte chocolademousse. Afgemaakt met een pure chocoladeganache met witte chocoladedecoratie. De taart zoals wij ‘m maakten was eigenlijk meer geschikt als dessert met lekkere zachte en romige lagen. Voor een gebakje bij de koffie kun je, voor een stevige bite, beter tussen iedere laag chocolademousse nog een laag biscuitdeeg doen.

De laatste les

De laatste les was heel leuk, dat vond ik echt. Maar werkelijk alles wat fout kon gaan, ging ook fout bij mij en m’n bakpartner.

Het begon met m’n buis. Die kon ik voor ik van huis wegging gewoon nergens vinden, dus moest ik helaas zonder buis de les volgen. Bij thuiskomst bleek ‘ie in de wasmand te liggen.

Vervolgens gingen we aan de slag met bereiden van het biscuitdeeg en kwamen we er achter dat we een KitchenAid mixer met kuren hadden, want de mengkom ging niet goed omhoog, waardoor de inhoud op de bodem van het bekken niet goed gemixt werd. We werden van te voren al gewaarschuwd dat we de eiwitten niet te lang moesten kloppen, omdat dat voor vlokken zou zorgen. Helaas m├│esten we wel langer kloppen, omdat er op de bodem steeds vloeibaar eiwit bleef liggen. Het gevolg was dus vlokken.

Nog steeds met goede moed, ging ik de overige eieren au bain marie verwarmen. Dit ging helaas veel te hard en zat ik met roerei, waar ik gewoon niets meer mee kon. Dus weer opnieuw begonnen.

Toen gingen we het eimengsel met het eiwit vermengden en kwamen we erachter dat we de suiker vergeten waren. Dus konden we helaas he-le-maal opnieuw beginnen. Dus opnieuw de eiwitten kloppen, de overige eieren au bain marie verwarmen en de twee eimengsels mixen. Ik wist voor het eerst hoe de kandidaten van Heel Holland Bakt zich gevoeld moeten hebben, want het is echt super frustrerend om weer vanaf het begin te moeten beginnen, terwijl je de rest lekker door ziet werken.

Er gingen nog een paar dingetjes mis, maar we gingen stug door en hebben uiteindelijk nog een mooie drie lagen chocoladetaart weten te produceren. Omdat we heel hard door moesten werken om de taart op tijd af te krijgen, heb ik maar weinig foto’s van de les.

Thuis heb ik nog wel wat foto’s geschoten van het eindresultaat:

drie lagen chocoladetaart 2

Op deze foto zie je de verschillende lagen goed. Ik krijg er spontaan weer trek van als ik dat zo zie.

patisserie les 5 - drie lagen chocoladetaart

De afwerking met de pure chocoladeganache en de witte chocoladedecoratie had nog iets mooier gemogen, maar ik was allang blij dat ‘ie eindelijk klaar was. Ik had mezelf toch al voorgenomen om ‘m thuis nog een keer op m’n gemak te maken.

Toen ik thuiskwam heb ik direct na het fotograferen van de drie lagen chocoladetaart zelf een groot stuk genomen. Ik vond dat ik het na deze frustrerende dag verdiend had en gelukkig viel de smaak niet tegen. Hij was echt heel lekker! Gelukkig toch nog iets positiefs.

Volgende week

Volgende week beginnen met een hele nieuwe module. Dan leren we alles over chocolade en gaan we waarschijnlijk zelf bonbons en sculpturen van chocolade maken. Daar kijk nu al naar uit, want ik ben gek op chocola.

Wil je het recept voor deze drie lagen chocoladetaart? Laat het dan weten, dan maak ik daar apart artikel voor met uitgebreide uitleg en stap voor stap foto’s.

Je hoort volgende week weer van me!

Liefs,

Sarra

2 Comments on Patisserie Opleiding: Drie Lagen Chocoladetaart

 1. Avatar
  Willemijn
  14 december, 2016 at 21:54 (3 jaar ago)

  Hehoi! Het ziet er erg mooi uit, had je hier een recept van?

  Beantwoorden
 2. Avatar
  JJ Muskitta
  24 september, 2016 at 23:26 (3 jaar ago)

  Hi, bij toeval (toeval bestaat niet­čśŐ) kwam ik op de site. Ik vind m leuk en gezellig. Heb je ooit t recept voor de 3 lagen chocotaart op de site gezet? Ik ben over 1,5 week jarig en zou m graag willen maken. Hartelijke groet!

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *