diy bathbombs

Fizzy DIY Bathbomb

Deze druilerige zondag was een ideale dag om iets in elkaar te knutselen. Ik had niet zo’n zin om te bakken, maar had wel alle ingrediënten voor bathbombs in huis. Je kent vast de Lush bathbombs wel. Het zijn van die heerlijk geurende bruisballen. Ik vind ze altijd wel grappig. Het geeft een soort voorpret als je als zo’n bal in je badwater oplost en het flink gaat bruisen en het water verkleurt. Ze zorgen er ook nog eens voor dat je hele badkamer lekker ruikt.

Ik wilde ze altijd al eens een keer zelf maken. Dus heb ik enige tijd geleden alle ingrediënten in huis gehaald die daar voor nodig zijn. Ik heb trouwens bijna alle ingrediënten bij De Kruiderie besteld, een online kruidenwinkel die allerlei grondstoffen verkoopt om je eigen cosmetica te maken. Ze hebben bijna alles en ze leveren lekker snel.

De ingrediënten voor de perfecte Bathbomb

Na wat onderzoek op de website van Lush zag ik dat de basisingrediënten voor een bathbomb voornamelijk natriumbicarbonaat en citroenzuur zijn. Deze twee componenten gemixt zorgen voor het bruisende effect, wanneer ze in aanraking komen met water. En na een beetje speuren op Google kwam ik deze DIY tegen, zodat ik ook wist in welke verhouding de ingrediënten moeten worden gebruikt.

Ik ging vervolgens op zoek naar een goede combinatie van etherische oliën. Iedereen om me heen is een beetje aan het snotteren. Daarom heb ik gekozen voor geuren die kalmerend zijn en een verzachtende werking hebben bij griep, verkoudheid of luchtwegaandoeningen, zodat ik de bathbombs cadeau kan doen. De keus is gevallen op eucalyptus, akkermunt en zilverspar. Klik op de namen om de werking van de etherische oliën te zien. Door het warme water verdampen de geuren en kun je ze goed inademen, wat de werking versterkt.

ingredienten bathbomb

De verhouding voor de droge ingrediënten is 2 delen natriumbicarbonaat op 1 deel citroenzuur, 1 deel maizena en 1 deel zout.  Voor ongeveer 6 bathbombs ter grote van een cupcake heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 200 gram natriumbicarbonaat, ook wel sodiumbicarbonaat, zuiveringszout of baking soda genoemd (via de Kruiderie);
 • 100 gram citroenzuur (via de Kruiderie)
 • 100 gram maizena (te koop bij de supermarkt)
 • 100 gram zout (ook bij de supermarkt)
 • 1 el water
 • 2,5 el olie naar keus (ik gebruikte olijfolie)
 • 1 tl eucalyptus olie
 • 1 tl akkermunt olie 
 • 1 tl zilverspar olie
 • optioneel: een drupje Wilton Kelly Green voedselkleurstof. Het maakt de bathbombs minty groen en dat past leuk bij de geuren. Als je geen kleurstof hebt dan laat je dit gewoon achterwegen.
 • Siliconen of aluminium cupcake tray

Zo maak je ze

droge ingredienten bathbombWeeg alle ingrediënten af en zet ze vast klaar. Meng vervolgens in een glazen kom de natriumbicarbonaat, citroenzuur, maizena en zout met een kunststof lepel. Zorg dat dit goed gemixt is.

natte ingredienten bathbombMeng vervolgens in een glas de natte ingrediënten. Je kunt op dit punt goed ruiken of de samenstelling en de sterkte van de geur naar wens is. Voeg wat druppels van de etherische olie toe als je nog niet tevreden bent.

gemengde ingredienten bathbombNu kun je de natte ingrediënten met de droge ingrediënten mengen. Doe dit wel heel rustig. Het liefst per eetlepel. Zo voorkom je dat de natriumbicarbonaat en citroenzuur al gaan werken. Na elke eetlepel van de natte ingrediënten roer je alles goed door. Je ziet (als je kleurstof hebt gebruikt) het mengsel steeds groener en natter worden. Als alles met elkaar gemengd is kun je de cupcaketray erbij pakken.

cupcaketray bathbombVul de trays met het mengsel en druk het goed aan. Hoe steviger je druk, hoe steviger je bathbomb wordt. Ik gebruikte een siliconen cupcaketray, maar ben na een aantal pogingen overgestapt op een aluminium tray. Bij een aluminiumtray kun je de bathbombs al meteen lossen. Bij een siliconentray moet je echt wachten tot de bathbomb is aangedroogd, anders krijg je ‘m er niet in z’n geheel uit. bathbombLos de bathbombs op een bord en laat ze een dagje aandrogen. 

weckpot bathbombAls de bathbombs stevig zijn kun je ze voorzichtig in een weckpot doen. Doe er een leuk lint omheen en een handgeschreven kaartje en je hebt een leuk cadeau!

Laat het weten als het gelukt is!

Zoals je kunt zien is het eigenlijk supersimpel om je eigen bathbombs te maken. Ik ben dan ook erg benieuwd of je er zelf ook mee aan de slag gaat. Als het gelukt is laat het dan vooral ook weten. 

Ik wens je veel succes en plezier toe met het maken van je eigen heerlijk geurende bathbomb!

Liefs,

Sarra

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *