bananenbrood recept - resultaat 2

Healthy en Guilt free bananenbrood

Als ik bananen heb die al een tijdje liggen en overrijp beginnen te worden, dan vries ik ze standaard in. Overrijpe bananen zijn namelijk lekker zoet en daardoor ideaal om in bakrecepten te verwerken.

Ik had inmiddels alweer vier overrijpe bananen in de vriezer verzameld en besloot vandaag, in het kader van de goede voornemens, iets gezonds te bakken. Het werd Bananenbrood, en niet zomaar bananenbrood, maar een vegan bananenbrood zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen. Er zit trouwens ook geen olie of boter in. Het zoete zit ‘m in de dadels en het brood wordt niet droog, vanwege de bananen.

Dat maakt dit bananenbrood ideaal als ontbijt of als gezond tussendoortje. Het is zelfs perfect als pré workout snack.

Ingrediënten voor vegan en suikervrij Bananenbrood

  • 150 gram dadels
  • 4 overrijpe bananen (ontdooid)
  • 50 gram walnoten
  • 300 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
  • 250 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda (ook wel zuiveringszout of sodium bicarbonaat genoemd)
  • 1 flinke theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 2 el citroensap

Zo maak je guilt free Bananenbrood

bananenbrood recept - stap 1Verwarm de oven voor op 175°C. Vet je bakblik in en leg er een bakpapiertje in. Zo voorkom je dat het bananenbrood aan de randen blijft kleven.

bananenbrood recept - stap 2Snijd drie van de vier bananen in plakjes en doe ze, samen met 75 gram dadels, citroensap, en amandelmelk in een blender. Mix dit samen tot je geen klontjes meer ziet.

bananenbrood recept - stap 3Prak de overgebleven banaan grof met een vork, het is namelijk wel lekker om wat grote stukken banaan door je brood te hebben. Snij ook de rest van de dadels en walnoten in grove stukjes.

bananenbrood recept - stap 4In een aparte mengkom doe je de speltmeel, bakpoeder, baking soda, een snufje zout en kaneel. Dit roer je goed door met een spatel.

bananenbrood recept - stap 5Voeg nu het amandelmelk/banaanmengsel toe aan de droge ingrediënten en roer het met een spatel goed door, tot alle meel is opgenomen.bananenbrood recept - stap 6Voeg als laatste de gehakte dadels en geprakte banaan toe en vouw dit in het beslag.

bananenbrood recept - stap 7Giet het beslag in je bakblik en strooi als laatste de walnoten erover. Doordat de walnoten bovenop liggen, worden ze in de oven lichtgeroosterd. Daardoor smaken de walnoten nog intenser.

Leg het bananenbrood in de oven en bak het in 45 á 50 minuten af. Leg het brood op een rek en laat het helemaal afkoelen voordat je ‘m aansnijdt.

Enjoy!

bananenbrood recept

Printbaar recept voor Bananenbrood

Bananenbrood: Vegan én zonder suiker
Dit gezonde bananenbrood zonder toegevoegde suikers is ideaal als snel ontbijt of als pre workout snack.
Printen
Ingrediënten
  1. 150 gram dadels
  2. 4 overrijpe bananen (ontdooid)
  3. 50 gram walnoten
  4. 300 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
  5. 250 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
  6. 1 tl bakpoeder
  7. 1 tl baking soda (ook wel zuiveringszout of sodium bicarbonaat genoemd)
  8. 1 flinke theelepel kaneel
  9. snufje zout
  10. 2 el citroensap
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet je bakblik in en leg er een bakpapiertje in.
  2. Snijd drie van de vier bananen in plakjes en doe ze, samen met de dadels, citroensap, en amandelmelk in een blender. Mix dit samen tot je geen klontjes meer ziet.
  3. Prak de overgebleven banaan grof met een vork. Snij ook de dadels en walnoten in grove stukjes.
  4. In een aparte mengkom doe je de speltmeel, bakpoeder, baking soda, een snufje zout en kaneel. Dit roer je goed door met een spatel.
  5. Voeg nu het amandelmelk/banaanmengsel toe aan de droge ingrediënten en roer het met een spatel goed door, tot alle meel is opgenomen.
  6. Voeg als laatste de gehakte dadels en geprakte banaan toe en vouw dit in het beslag.
  7. Giet het beslag in je bakblik en strooi als laatste de walnoten erover. Doordat de walnoten bovenop liggen, worden ze in de oven lichtgeroosterd. Daardoor smaken de walnoten nog intenser.
  8. Leg het bananenbrood in de oven en bak het in 45 á 50 minuten af. Leg het brood op een rek en laat het helemaal afkoelen voordat je ‘m aansnijdt.
  9. Enjoy!
It's a Piece of Cake http://itsapieceofcake.nl/

6 Comments on Bananenbrood: Vegan, Suikervrij en Lekker!

  1. Avatar
    Tamara
    22 februari, 2018 at 18:35 (2 jaar ago)

    Ik vind hem ‘super lekker’…
    Omdat ik geen tarwe, koemelk en geraffineerde suikers mag eten is dit recept een aangename verandering in mijn ontbijt.

    Dankjewel x

    Beantwoorden
  2. Avatar
    Manon
    2 november, 2017 at 18:32 (2 jaar ago)

    Aanrader! Wat heb ik genoten van jouw bananenbrood recept. Vooral de walnoten topping, compleet nieuw voor mij maar ZO lekker.

    Beantwoorden
  3. Avatar
    Sara
    24 juni, 2016 at 11:33 (3 jaar ago)

    Ik heb al verschillend recepten voor bananenbrood geprobeerd, maar deze wint! Niet te nat en rijst goed. Walnoten zijn ook een super lekkere aanvulling.
    Dank voor het recept!

    Sara

    Beantwoorden
    • Sarra
      Sarra
      10 augustus, 2016 at 20:56 (3 jaar ago)

      Leuk om te horen en graag gedaan!

      Beantwoorden
  4. Avatar
    Stefanie
    2 mei, 2015 at 06:48 (5 jaar ago)

    Net ontbeten met een lekker stukje bananenbrood. Ik bakte al eerder bananenbrood en testte diverse varianten. Klopt het dat deze versie na het bakken, nog wat ‘nat’ is zoals bij broodpudfingnofheb ik het onvoldoende laten bakken? Groetjes

    Beantwoorden
  5. Avatar
    iet Jansen
    29 januari, 2015 at 12:39 (5 jaar ago)

    Net zo lekker …….
    Hou je site goed in de gaten ,en kijk of er weer iets lekkers opstaat …….Ha .en dat doet het !
    Krijg zin in bakken !!! Van alles wat !!

    Succes !!
    X

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *