Heerlijk brosse vanille spritsen

Spritsen

De ouderwetse sprits is wat mij betreft best een ondergewaardeerd koekje, maar kan op zijn tijd zo lekker zijn. Zeker als je ze zelf vers gebakken hebt. Om te leren werken met een wrijfdeeg en ook techniek van het opspuiten van zo’n deeg te oefenen, kregen we als huiswerkopdracht het maken van spritskoeken (heel vervelend, zulk huiswerk).

Wrijfdeeg

Wrijfdeeg, zoals de naam al doet vermoeden, kneed je niet, maar wrijf je over je werkblad, zodat er een zalvig en luchtig beslag ontstaat. Dit beslag zorgt voor brosse koeken die in je mond uit elkaar vallen.

Het was voor mij de eerste keer dat ik ze maakte, en ik moet zeggen dat ze prima gelukt waren. En ook echt supermakkelijk te maken. Het deeg bewerk je continu met je handen, dus je moet het niet erg vinden om jezelf en je aanrecht een beetje onder te kliederen.

Vers gebakken spritsen

Recept

Ingrediënten (voor ongeveer 20 spritsen):

  • 300 gram gezeefde patentbloem (al zevend wegen)
  • 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 vanillestokje. Voor spritsen met een meer frisse smaak kun je het vanillestokje vervangen voor een theelepel geraspte citroenschil

Zo maak de lekkerste spritsen:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden;
  • Allereerst zorg je dat de boter en suiker goed met elkaar worden vermengd door ze samen over je werkblad te “wrijven”. Je weet dat het goed vermengd is als alles suiker is opgenomen en de boter lichter van kleur en een beetje zalvig is;
  • Vervolgens voeg je het eitje toe en blijf je door wrijven tot het weer een samenhangende massa is. Het geeft niet als het mengsel op dit punt nog vrij zacht en dun is;
  • Voeg nu de bloem, het zout en het vanillestokje toe en blijf nu net zo lang wrijven tot het weer een samenhangend en luchtig beslag is. Het is belangrijk dat je net zo lang door wrijft tot het beslag goed zacht is, want je moet het nog spuiten en als het dan nog te dik is wordt het spuiten best moeilijk;
  • Als je deeg klaar is kun je je spuitzak vullen. Ik zelf heb de grootste gekartelde spuitmond gebruikt, maar voor iets fijnere spritsen kun je ook een slagje kleiner gebruiken;
  • Nu kun je je spritsen spuiten! Ik heb het op twee manieren gedaan: het eerste deel van het beslag heb ik in losse “s-jes” gespoten. Deze werden vrij groot (nom!), dat kun je wel zien aan de foto hierboven. Bij het tweede deel van het beslag heb ik de “s-jes” aan één stuk door gespoten. Het voordeel hiervan is dat je ze, direct nadat je ze uit de oven hebt gehaald, in de gewenste maat kunt snijden;
  • Vervolgens kunnen de spritsen in de oven. Het afbakken duurt ongeveer 20 minuten, maar vind je ze nog te licht van kleur dan zou ik ze nog 5 à 10 minuten langer in de oven laten zitten.

Tip!

Als je een rubberen/siliconen spatel hebt, kun je al het deeg op je aanrecht bij elkaar schrapen en het deeg in je spuitzak doen. Omdat er dan amper iets op je aanrecht achterblijft heb je ook zo min mogelijk verlies van deeg en kun je je aanrecht vervolgens met een ontvetter weer makkelijk schoon krijgen.

Succes! En ik hoor graag of ze gelukt zijn!

Bakze!

Sarra

1 Comment on Bak ‘t zelf! Overheerlijke Brosse Spritsen

  1. Avatar
    Sarah
    1 oktober, 2017 at 16:20 (2 jaar ago)

    Hey Sarra! Fantastisch receptje, ze zijn van de 1e keer gelukt!

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *